Pád mostu v Janově: Smrt desítek lidí v železných rakvích. Čech Martin přežil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pád mostu v Janově: Smrt desítek lidí v železných rakvích. Čech Martin přežil!

Tragédie v italském Janově - zřítil se dálniční most
Tragédie v italském Janově - zřítil se dálniční most (Foto Profimedia.cz)

Scéna jako z apokalyptického filmu. Tak svědci popisují zřícení mostu v italském Janově, v jehož sutinách zahynulo nejméně 22 lidí. Obětí však pravděpodobně bude mnohem víc.

Bylo krátce před polednem a po mostě Morandi, přes nějž vede frekventovaná dálnice A10 spojující Janov a italsko-francouzský hraniční přechod Ventimiglia, jely asi tři desítky aut. Pak se to stalo.

Bosí lidé

Zhruba stometrový úsek stavby, po které mimochodem vede jedna z možných tras z Prahy do Monaka či Nice, se najednou zřítil! „Viděl jsem, jak to padá. Čekali jsme v zácpě a pak jsem ve zpětném zrcátku spatřil tu tragédii,“ popsal svědek. „Běželi proti mně lidé, bosí a vyděšení. Připomínalo to apokalyptickou scénu,“ přidal řidič Alberto Lercari. Už z prvních záběrů bylo patrné, že v sutinách mostu, který se jmenuje podle svého architekta a projektanta Riccarda Morandiho, zůstalo několik rozdrcených vozidel. Záchranářům se z trosek podařilo vyprostit mnoho přeživších, spousta jich však zůstává v kritickém stavu.

Štěstí v neštěstí

Dá se ovšem mluvit o štěstí v neštěstí. Most totiž spadl celkem »dobře«, část zříceného úseku se zřítila na obytné domy, ale i na parkoviště továrny firmy Ansaldo Energia. Většina pak dopadla na koleje vedoucí do Milána, po nichž v tu chvíli naštěstí nejel žádný vlak.

Z mostu spadl i český kamion, řidič přežil!

Jedním z vozů, které po mostě v okamžiku tragédie jely, byl i kamion pražské firmy SPED-IT! Jeho český řidič přežil a komunikuje s lékaři! „Náš kamion jsme našli na fotkách na Twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic,“ uvedl jednatel společnosti Václav Zázvůrek. Kamiony měly včera obecně štěstí, protože zatímco mnoho osobních aut sutiny rozdrtily, nákladní vozy skončily v řece Polcevera pod mostem.

Proč spadl?

Většina italských médií se shoduje, že příčinou pádu mostu byl sesuv půdy. V Janově totiž několik hodin před neštěstím vytrvale pršelo a mostní vozovka se zřítila právě během prudkého deště. Spekuluje se ale i o konstrukčním selhání. Na pádu mostu se totiž mohl podepsat zvýšený provoz kamionů, na které původně nebyl stavěný. Ostatně i fotky pořízené před dvěma týdny zachycují viditelné známky chátrání.

Ráj českých fotbalistů

Janov je městem zaslíbeným pro dva české fotbalisty. Útočník Patrik Schick (22) strávil v místní Sampdorii sezonu 2016/17, během níž nasázel 11 gólů a skvělé výkony mu vynesly angažmá v AS Řím. Před současným ročníkem přestoupil do Sampdorie záložník Jakub Jankto (22) a hned v prvním zápase vítězným gólem zajistil týmu postup v italském poháru. Fotbalisté Sampdorie se každopádně rozhodli včerejší tragédii nekomentovat.

Ponte Morandi v číslech

1963 až 1967: trvání stavby.
2016: rekonstrukce.
1102 metrů: délka.
45 metrů: v takové výšce je vozovka.
3: počet pilířů
90 metrů: výška pilířů.

„Podle našich informací byl řidič zraněn, nicméně není v ohrožení života. Odvezli ho do nemocnice v Janově, kde je ošetřován,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Příčinou pádu mostu mohl byl sesuv půdy. V Janově totiž vytrvale pršelo a mostní vozovka se zřítila právě během prudkého deště. Vše prý navíc odstartoval blesk, který udeřil udeřil do spodku pilíře a hned poté se začal drolit cement. A roli možná hrálo i konstrukční selhání. Na pádu mostu se totiž mohl podepsat zvýšený provoz kamionů, na které původně nebyl stavěný. Ostatně i fotky pořízené před dvěma týdny zachycují viditelné známky chátrání.

Jedním z vozů, které po mostě v okamžiku tragédie jely, byl i kamion pražské firmy SPED-IT! Jeho český řidič Martin (46) ale přežil, není v ohrožení života a komunikuje s lékaři! „Jel, najednou byla tma a silnice zmizela. Myslel si, že to nepřežije,“ řekl Aha! jednatel firmy Václav Zázvůrek. „Má zlomený nos, zlomená čtyři žebra od bezpečnostního pásu, ale cítí se v pohodě. Je hrozně šťastný, že žije,“ dodal s tím, že firma teď bude přes pojišťovnu zajišťovat Martinův transport do Česka. „Není schopný leteckého převozu, ale transportu po zemi ano.“

Janov je městem zaslíbeným pro dva české fotbalisty. Útočník Patrik Schick (22) strávil v místní Sampdorii sezonu 2016/17, během níž nasázel 11 gólů a skvělé výkony mu vynesly angažmá v AS Řím. Před současným ročníkem přestoupil do Sampdorie záložník Jakub Jankto (22) a hned v prvním zápase vítězným gólem zajistil týmu postup v italském poháru. „S Jakubem jsem mluvil. V tuto chvíli bezprostředně po tragických událostech nebudou hráči Sampdorie cokoliv samostatně komentovat. Jakubovým jénem děkuji za pochopení,“ vzkázal Aha! tiskový mluvčí fotbalové reprezentace Pavel Pillár.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.