V ODS se opět strhla bitva o reformu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V ODS se opět strhla bitva o reformu!

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý

PRAHA – Před úterním finále reformy ve Sněmovně to v ODS začíná opět vřít! Přitom všichni vládní poslanci, s výjimkou lidovce Ludvíka Hovorky, kterému se nelíbí výběr poplatků ve zdravotnictví i za malé děti, se už shodli, že reformu podpoří.


Tlustý a spol.: »Nepodpoříme ji! Doplatí na ni chudí!«

A to včetně »přeběhlíků« z ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Teď je ale všechno jinak! Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) a další dva jeho straničtí kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel řekli, že reformu, která není výhodná pro všechny, nemohou podpořit!

Rebelujícím poslancům ODS vadí, že kvůli současnému návrhu reformy zaplatí lidé v roce 2009 mnohem vyšší daně než v roce 2008. A to kvůli odečitatelným položkám, které se v roce 2009 oproti roku předchozímu výrazně snižují. „Třeba rodina s dvěma dětmi, kde oba rodiče pracují, by při společném měsíčním příjmu 30 000 Kč v roce 2008 zaplatila za rok na daních 1860 Kč. Ale v roce 2009, kdy navíc klesá daň z příjmů fyzických osob z 15 na 12,5 procenta, by měla zaplatit za rok 7230 Kč! “ čertí se poslanec ODS Juraj Raninec.

Naštvaný je ale i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). „Expertní skupina ODS měla všechny tyto propočty k dispozici už od 13. 6.!“ zlobí se ministr, a proto prý nechápe, proč se poslanci ODS ozývají až teď, těsně před hlasováním ve Sněmovně.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nakonec na včerejší večer svolal expertní skupinu ODS, aby s ní celou záležitost probral. Výsledek jednání, podle kterého se prý »rebelové« Vlastimil Tlustý a spol. rozhodnou, nebyl do uzávěrky tohoto vydání znám...


Autor: (vjn)
Foto Aha! - Marek Pátek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.