Trpí dětskou mozkovou obrnou: Dálibor (15) rychle roste...a bortí se mu kosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Trpí dětskou mozkovou obrnou: Dálibor (15) rychle roste...a bortí se mu kosti!

Dalibor s ergoterapeutkou Kateřinou.
Dalibor s ergoterapeutkou Kateřinou. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Dospívající Dalibor (15) trpí od narození dětskou mozkovou obrnou. Jeho stav se s přicházející dospělostí výrazně zhoršuje. Tělo si přestává rozumět s jeho mozkem. Dája ale statečně bojuje.

Dalibor Močigemba z Ostravy se narodil předčasně ve 27. týdnu jako slepý a s krvácením do mozku. Do toho se přidala epilepsie, nevyvíjely se plíce.

Stav se zhoršuje

Ač se podrobil řadě náročných operací, vypadalo to, že nebude chodit a bude z něj doživotní ležák. „Polohovali mě od inkubátoru. Už s dopomocí mé mámy dokážu udělat pár kroků, můj zdravotní stav se ale zase zhoršuje, jak se kosti vytahují a bortí v dospívání,“ říká Dalibor, který v klimkovických lázních nyníprodělává neurorehabilitace.

Musí cvičit

Právě puberta a jí provázený tělesný růst jsou nyní hlavním Dájovým nepřítelem. „Přidali mi léky, musím se více hýbat. Ale když necvičí člověk pod odborným dozorem, nemají cviky pražádný efekt,“ vysvětluje hoch. „Když bude Dája cvičit, bude schopen chodit, třeba jen za ruku. Jinak bude odkázaný na vozík, v horším případě na lůžko,“ obává se maminka Marcela (49).

Operace očí

Dalibora čeká další operace očí, aby nepřišel o zrak. I o ten ho chce zákeřná choroba navždy připravit. „Je třeba se na to dívat pozitivně. Ztrácím zrak, ale zase lépe slyším. Hudební sluch jsem podědil po tátovi, bubeníkovi v kapele,“ neztrácí optimismus Dalibor.

Ergoterapeutka: Lázně pomáhají

„S maminkou odmalička poctivě cvičí již od jednoho roku doma i v lázních. Momentálně zvládne chodit na kratší vzdálenosti s doprovodem, nicméně stále potřebuje kompenzační pomůcky, potřebuje vozík. Po každé terapii v lázních se jeho stav zlepší, co se týká výdrže, vytrvalosti a kvality chůze. Je nutné cvičit pravidelně, aby stihl dorovnávat nerovnováhu, jež vzniká,“ potvrdila ergoterapeutka klimkovického sanatoria Kateřina Krištof Foltová

Co je DMO

Dětská mozková obrna je trvalá porucha hybnosti provázená abnormálním svalovým napětím Vzniká na podkladě jednorázového poškození mozkové tkáně. Nejvýraznějším projevem této nemoci je ochrnutí. V Česku jí trpí přes 10 tisíc dětí.

Pomůžete Daliborovi?

Daliborovo číslo účtu u Asociace rodičů dětí s DMO je 2700501681/2010. Hodina odborného cvičení mimo sanatorium vyšplhá na 600 korun. Sanatorium potřebuje Dalibor dvakrát ročně, ale obnáší to výdaje ve výši 100 tisíc. Pojišťovna přitom platí pouze zlomek nákladů na potřebnou odbornou pomoc a péči. Na současný pobyt v lázních vydělávala dobročinná hudební akce Ostrava zpívá gospel. Vynesla 33 tisíc, ale nestačilo to. Rehabilitaci rodina doplácí 60 tisíci za rok.



Přečtěte si
tryskomys
21. 12. 2020 • 05:36

Na migranty a jejich mešity peníze jsou a pro naše nemocné děti závislé na dobročinosti našich občanů,néééé to jsou divně nastavená pravidla z pojištoven,léčí se tu každý nelegál,co přijde,naši občané jsou odpad,nebo si to aspon myslím.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.