Matýsek má obrnu... a rodinu opustil otec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Matýsek má obrnu... a rodinu opustil otec

Jana se o syna musí starat 24 hodin denně, na práci jí tudíž nezbývá čas.
Jana se o syna musí starat 24 hodin denně, na práci jí tudíž nezbývá čas.  (Foto: Archiv rodiny)

Dlouhé dva roky čekali na děťátko. Když se vymodlený Matýsek před pěti lety narodil, lékaři zjistili, že trpí dětskou mozkovou obrnou. Onemocnění syna táta (34) neustál. Od rodiny utekl a maminka Jana (29) z Kravař na Českolipsku najednou byla na složitou a nákladnou péči o syna sama.

O dítě se snažili dva roky, nedařilo se jim ale počít. Na řadu tedy přišlo umělé oplodnění, proběhlo úspěšně. „Těhotenství probíhalo ukázkově, bez nevolnosti a komplikací až do 32. týdne, kdy se Matýsek předčasně narodil,“ začíná vyprávět Aha! maminka Jana. Chlapec byl nedonošený, ale byla naděje, že bude zdravý. Pak se rodině zhroutil svět... „Při dalším vyšetření lékaři zjistili, že Matýsek nemá vyvinutá pohybová centra v mozku a diagnostikovali mu dětskou mozkovou obrnu,“ říká Jana.

Otec utekl
Tím začala zatěžkávací zkouška, ve které otec Matěje neobstál. Nedokázal se dívat, jak moc je jiný než ostatní děti. „Když byly synovi dva roky, tak si manžel našel novou partnerku a už o něj nejeví zájem,“ popisuje Jana, která tak na chlapce zůstala sama. Matýsek v pěti letech neleze, nechodí, sám se nenají, neoblékne a je zcela odkázaný na pomoc maminky.

Maminka věří, že se jednou na nohy postaví.

Na plný úvazek
Jana se o syna musí starat 24 hodin denně, na práci jí tudíž nezbývá čas. Náklady na péči, kterou nehradí zdravotní pojišťovna, přitom ročně dosahují 150 tisíc korun! Po dvou letech životního strádání se přeci jen začalo blýskat na lepší časy. „Naštěstí jsme našli nového tatínka, který bere syna takový, jaký je. Už teď se těšíme na pokroky, které nám Matýsek určitě ukáže a předvede,“ vyhlíží světlejší zítřky Jana.

Víte, že...
...přibližně 20 000 Čechů trpí různou formou dětské mozkové obrny?

Můžete pomoci?
Speciální rehabilitační pobyty, které Matýskovi pomáhají rozhýbat tělo, zdravotní pojišťovna nehradí. Můžete mu pomoci prostřednictvím transparentní účtu 2701319013/2010. „Finance využijeme na pobyty ve speciálních rehabilitačních zařízeních a různé rehabilitační pomůcky, které povedou k prvním krůčkům,“ řekla Jana.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.