Tohle ukrýval poklad vraha z Klánovic: Vybíral si jen to nejlepší! Nejsou to i vaše věci? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tohle ukrýval poklad vraha z Klánovic: Vybíral si jen to nejlepší! Nejsou to i vaše věci?

Poklad poté, co ho kriminalisté našli.
Poklad poté, co ho kriminalisté našli.  (Foto Aha! – Robert Klejch, PČR)

Zlaté hodinky, vzácné mince, bankovky a šperky. Na to se zaměřoval Oldřich Konrád (52). Kvůli nakradeným cennostem neváhal vraždit v Klánovickém lese. Není v jeho pokladu i vaše »rodinné stříbro«?

Vykradači domů nebo chalup rádi berou dražší přístroje, televize, počítače a další elektroniku. To všechno ale Oldřich Konrád nechával při svých bytařských výpravách být. Zaměřoval se jen na drobné a cenné věci. A samozřejmě bral hotovost. „Jezdil jsem i mimo Prahu. Stalo se mi, že lidé doma neměli nic cenného. To se mi pak ani nezaplatil lístek,“ popisoval své zlodějské výpravy loni u soudu.

Lup hlídal

Skrýš s lupem měl zakopanou v Klánovickém lese a pravidelně ji chodil kontrolovat. „Jednou ji vyhrabala prasata, hlídal jsem to,“ řekl Konrád u soudu. A to se stalo osudným Denisovi B. (†33), jehož koníčkem bylo hledání drobných předmětů s detektorem kovu. V červnu 2014 se přiblížil právě Konrádově skrýši a zloděj ho po potyčce zastřelil. Když ho dva roky na to policisté zadrželi, vydal jim i svůj poklad za 5,5 milionu korun!

Kila šperků

Bylo tam přes milion korun v hotovosti, luxusní hodinky a hlavně několik kilo zlatých šperků. Policisté pak začali důkladně procházet případy vloupaček a hledat majitele cenností. U 935 věcí se jim to však stále nepodařilo. Prohlédněte si seznam, který zveřejnili na svém webu a Facebooku. Není tam něco, co patří právě vám?

Zadržen při činu

Díky vloupačkám Konrádovi přišli policisté na stopu. I když měl nakradeno víc než dost, loupil totiž dál. Policisté ho zadrželi, když vykrádal jeden dům a chystal se na další. Nakonec dostal 25 let vězení.

Prstýnek po babičce

Policisté doufají, že mezi věcmi, které Konrád od roku 2005 do roku 2015 ukradl, někdo pozná třeba rodinné šperky či památku po svých příbuzných. „Do šesti měsíců se mohou přihlásit na policejní prezidium,“ uvedl šéf odboru obecné kriminality Miroslav Adamčík. Je také nutné prokázat, že předmět patří právě vám, například účtenkou nebo fotografii.

Sběratelské kousky

Co všechno kriminalisté v Konrádově skrýši našli? Například korunovační rubl z roku 1894 za 25 tisíc korun a další sběratelské mince, historické bankovky z doby Rakouska-Uherska i první republiky, a řadu šperků, drobných i výrazných. Dále luxusní hodinky za desítky tisíc korun nebo starší zlaté hodinky. Vše je i s popisem k vidění na webu policistů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.