Národní muzeum otevřeno po 7 letech: Rekonstrukce za 1,8 miliardy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Národní muzeum otevřeno po 7 letech: Rekonstrukce za 1,8 miliardy

Historická budova Národního muzea
Historická budova Národního muzea (E15)

Opičí kožich první dámy Hany Benešové (†89)! I tento exponát můžete obdivovat ve znovuotevřené Historické budově Národního muzea. Otevřela se dnes po dlouhé rekonstrukci a nabízí dvě výstavy k výročí vzniku Československa a muzea.

Jedna z nich nese název 2 x 100. Jedná se o trezorovou výstavu s dvěma stovkami nejvzácnějších a nejzajímavějších exponátů muzea, mezi které patří nepochybně i unikátní kožich Hany Benešové (†89), manželky prezidenta Edvarda Beneše (†64). Je vyroben z drobné, asi dvoukilové opičky chvostana bělolícího. Tyto opičí kožešiny byly v době první republiky velmi oblíbené a měly luxusní charakter. Vyráběly se pouze ze samečků, neboť samičky jsou šedé a pro kožichy méně dekorativní.


Vzácné dokumenty
Druhá, Česko-slovenská výstava se otevřela k výročí vzniku republiky. Ukazuje klíčové úspěšné i neúspěšné okamžiky 20. století v Československu. Nechybí tu ani originály dokumentů, jako například Pittsburská a mnichovská dohoda nebo Vídeňská arbitráž. Součástí je také jedna z největších vlajek České republiky (3,5 m x 2,5 m), která vlála v pohřebním průvodu prezidenta Václava Havla. Nyní je umístěna v jedné z nově vzniklých dvoran muzea.

Sedm let zavřeno
Muzeum se do své vlastní budovy v horní části Václavského náměstí přestěhovalo v roce 1891. Tato budova nebyla víc než 120 let významněji opravována. Chátrala a značně ji poškodily vojenské útoky v letech 1945 a 1968 během sovětské okupace. Před sedmi lety byla proto pro návštěvníky z bezpečnostních důvodů uzavřena. S rekonstrukcí se po dlouhých jednáních začalo v dubnu 2015. „Je jednou z největších a nejsložitějších v historii České republiky jak svou velikostí, tak rozsahem prací,“ řekl ředitel muzea Michal Lukeš a dodal: „Práce ještě ovšem nekončí, v příštím roce otevřeme vedle výstav i stálé expozice včetně přírodovědeckých s proslulou velrybou – plejtvákem myšokem.“

Za téměř dvě miliardy
Muzeum prošlo velkou rekonstrukcí. Restaurovala se okna a dveře. „Do staré budovy se zavedly nové technologie, proto zde bylo nataženo více než 1300 km kabelů. Všechno se ale podařilo schovat, moderno zde bylo potlačeno,“ uvedl ředitel Metrostavu Martin Sirotek. Budova se měla vrátit do původní podoby z roku 1891. Proto se zvolil světlejší odstín fasády. Na strop nad hlavním schodištěm se vrátilo původní malované zasklení. Na vše dohlíželi památkáři, budova je totiž národní kulturní památkou. Náklady na rekonstrukci vyšly na 1 795 334 935 korun.

Víte, že...
...do konce roku můžete obě výstavy navštívit zdarma?

Zahájení provozu Národního muzea po 42 měsících:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.