Nechce se vám nic dělat? Inspirujte se... Tohle je lenochodí veget | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nechce se vám nic dělat? Inspirujte se... Tohle je lenochodí veget

Nerušit, odpočívám. Měl jsem hroznej fofr.
Nerušit, odpočívám. Měl jsem hroznej fofr. (Foto pro Aha! – Zoo Zlín)

K lenošení svádí ospalé podzimní počasí. Pro ty, kteří neumějí odpočívat, může být inspirací šestice lenochodů ve zlínské zoo. Spokojeně si lebedí ve větvích a do pohybu se dají, až když jim ošetřovatelé přinesou dobrotu.   

Život vzhůru nohama – takový ho mají lenochodi. Většinu času stráví zavěšení na větvích. Mrštnost není jejich silnou stránkou. Ostatně, proč by se zbytečně vrtěli, když hlavu otočí až o 270˚ a okolí tak pohodlně zmonitorují, aniž by pohnuli zbytkem těla. „Jsou velmi pomalí, když ale přinášejí chovatelé krmení, umí překvapit až neuvěřitelnou rychlostí,“ směje se mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Každodenní stravou dvou kluků a čtyř holek je specální »koktejl«. „Dostávají mix ze zelených salátů, zeleniny, ovesných vloček. Ovoce jen pro zpestření, protože je kalorické. Nejraději ale mají vařenou mrkev, vařená vejce a vařené kuřecí maso,“ dodává Bujáčková.
I když skupina zlínských lenochodů je početná, jsou to samotáři a každý si v tropickém pavilonu umí najít své soukromí. I na samotáře ale přicházejí touhy, a tak chovatelé věří, že se brzy dočkají mláďat savců, jejichž domovinou jsou tropy Jižní Ameriky.

Víte, že...

...srst lenochodům roste od břicha k hřbetu? Když »visí«, dešťová voda po ní snadno stéká. A zelenavou krycí barvu zajišťují mikroskopické řasy rostoucí v srsti.

Rychlíci...

Po zemi se pohybují průměrnou rychlostí 4 až 6 cm za vteřinu, ve větvích ale dokážou zvládnout za hodinu přes tři kilometry.

Svačinku bych prosil až pod nos.

Tak tady mě nikdo nenajde.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.