Marie Macáková (102) z Čilé je o dva roky starší než Československo: Můj život »obyčený« s republikou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Marie Macáková (102) z Čilé je o dva roky starší než Československo: Můj život »obyčený« s republikou

1969.
1969. (Czech Top Photo/Daniela Mrázková)

Narodila se v době, kdy Evropou zmítala 1. světová válka. Zažila císaře, 1. republiku, fašisty i komunisty. Marie Macáková (102) z Čilé na Rokycansku je na světě již celé jedno hektické století a dva roky k tomu. 

Malá Maruška přišla na svět na jaře 1916 ve středočeské, tehdy rakousko-uherské, obci Kublov. „Byla jsem nejmladší z pěti dětí, měla jsem bratra a tři sestry. Táta byl zámečník, živnostník, měl i učně,“ vzpomínala. Po dětství stráveném na vsi odešla se sestrou za prací do Prahy. „Byly jsme služebné, já u rodiny na Břevnově,“ vyprávěla žena, jež zažila 12 prezidentů – od Masaryka přes Gottvalda, Havla až po současného Zemana. Ve městě si našla manžela, porodila syna. Vztah se ale rozpadl a ona se s dítětem vrátila do rodného Kublova.


Domov našla v Čilé
„Pracovala v lese a o jedné pouti se seznámila s mým tátou,“ popisovala dcera seniorky Marie Matějková (61). Vdovce z Čilé si v roce 1956 vzala a odešla za ním na statek. A tam žije dodnes. „Na začátku 60. let museli vstoupit do družstva. Máma dřela u prasat, na poli, pak se starala o telata. V sedmdesátém táta, který byl o 18 let starší, umřel,“ líčila Marie mladší. Ta žije s manželem Josefem (61) v Čilé a o matku se společně starají. „Maminka už moc nemůže na nohy, hůře slyší, ale to je věkem. Všechny své sourozence zatím přežila o dvě desetiletí,“ řekla dcera Marie.


Recept na dlouhověkost: Jezte řepu a hýbejte se!
Je jím práce, pohyb a červená řepa. „Tu má maminka moc ráda, dodnes ji naloženou se zelím pravidelně jí. A také celý život tvrdě pracovala. Ještě v 96 letech se sama starala na zahradě o záhony, štípala třísky na podpal. Pravidelně chodila i do lesa na houby,“ prozradila dcera Marie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.