150 let od smrti slavné postavy z Babičky Boženy Němcové: Viktorka zemřela stářím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

150 let od smrti slavné postavy z Babičky Boženy Němcové: Viktorka zemřela stářím

Fotografie
Fotografie (internal)

Bláznivá Viktorka od splavu z Babičky spisovatelky Boženy Němcové opravdu žila. Ve skutečnosti ji nezabil blesk, jak se píše v knize, a neměla jen jedno dítě. Jaká byla? Dnes od její smrti uplynulo 150 let. 

V knize Němcové měla Viktorka mnohem romantičtější osud než ve skutečnosti. Narodila se jako Viktorie Terezie Židová 9. června 1792 v chalupě v Červené Hoře na Náchodsku. Na tomto místě stojí již od 19. století hostinec. „Byla drobná, »kulička« v obličeji, nosila kabátek s varhánkami, strakatý šátek na placku,“ stojí v Pamětní knize obce. Podle literárního zpracování Němcová byla ale jako malina a lusk.


Porodila dvakrát
Viktorka se zamilovala do černého myslivce, vojáka rakouské lehké pěchoty. Její rodiče byli proti. Ona se však za ním vydala do Hradce Králové, ale on její lásku neopětoval. Zůstala sama. „Ze stresu dítě po porodu hodila do rokle, ne do splavu na Úpě, jak je v knize. Byla pak v arestu, ale jen chvíli. Pustili ji, když zjistili, že to nebyl úmysl,“ popsal správce muzejního depozitáře Otto Hepnar v Červeném Kostelci, kam Červená Hora farností spadala. Ve 42 let ji pak zřejmě někdo znásilnil a ona porodila syna Jana, jehož osud ale není jasný. Buď jí byl odebrán, nebo krátce po narození zemřel.


Němcovou přežila
Žila jako tulačka. Umírala v jeskyňce, kde ji našel a odvezl zpět do Červené Hory majitel lesa. Pohřbili ji do společného hrobu chudých na hřbitově, který byl zrušen. Její ostatky jsou údajně v kostnici v Červeném Kostelci. „Němcová se s ní vypořádala bleskem, ale ona zemřela sešlostí ve věku 76 let, roku 1868. Spisovatelku o šest let přežila,“ řekl Hepnar a dodal: „Ve Viktorčině osudu se však blesk vyskytl. Podle pamětníků v roce 1944 sjel zčistajasna do jejího náhrobku. Takže vize velké spisovatelky se naplnila.“

S »kněžnou« se znala 
Přeobrazem paní kněžny byla vévodkyně Kateřina Vilemína Zaháňská. V knize je však hodně idealizovaná. Ve skutečnosti se nestarala, jak popisuje Němcová, o své poddané, ale pohybovala se ve vysoké společnosti. 

Víte, že...
...na zahradě za domkem v Červeném Kostelci, kde Viktorka pobývala, stojí její symbolický hrob?

Třikrát pravnučka Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí!

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Přečtěte si
ivoadler
17. 10. 2018 • 15:19

Spisovatelé idealizují o sto šest. Čtenáři chtějí být dojímáni, tak proč jim nevyhovět.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.