Detektor (ne)pravdy na vlastní kůži: Umím dobře lhát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Detektor (ne)pravdy na vlastní kůži: Umím dobře lhát?

Na ruce se měří aktivita svalů, na prstech odpor kůže, pod klíčnímí kostmi EKG a na hrudní kosti pohyb a teplota.
Na ruce se měří aktivita svalů, na prstech odpor kůže, pod klíčnímí kostmi EKG a na hrudní kosti pohyb a teplota. (Foto Aha! – Alexander Malachovský)

Není to žádná velká mašina, pouze sedm drátků připevněných na těle, které mají odhalit, jestli mluvíte pravdu, nebo ne. Vyzkoušela jsem si, jaký je to pocit, být na detektoru lži.

Detektor lži, který sestrojili na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, se skládá jen z počítačového softwaru a zmíněných drátků se senzory. Ty odborný asistent Radim Kliment připevňuje na moji ruku a hrudník. „Sledujeme odpor kůže, elektrickou aktivitu svalů, teplotu, EKG a pohyb těla,“ vyjmenovává Kliment.
Nejlepším výpovědním faktorem je právě elektrický odpor kůže. „Když člověk lže, o něco více se potí, tento drobný rozdíl zaznamená přístroj podle toho, že se sníží odpor kůže,“ vysvětluje mi Kliment.

Takto vypadá program, který všechny projevy zaznamenává, stačí malá změna a linka začne létat nahoru a dolů.

Při zmínce o lži se začínám trochu potit. A křivka okamžitě letí nahoru! To mě překvapí, takže i tep najednou běží rychleji. Jenom sval ruky se mi daří držet stále uvolněný, ovšem když se na to soustředím, tak se začnu víc vrtět, což zase zaznamená čidlo na mé hrudní kosti.
Test, při kterém si mám myslet jedno číslo do deseti, ale na všechny předříkané číslovky 1 – 10 říct jasné ne, mě rychle prozradí. „Myslela jste na trojku? Je tady neobvyklý výkyv,“ ukazuje mi na křivce. Dostal mě, má pravdu!

Vyzkoušejte si to
Chcete si otestovat, jestli umíte lhát? Stačí využít Noci vědců 5. října, kdy se otevřou dveře odborných laboratoří nejen na ČVUT. Na detektor vás napojí v ulici Jugoslávských partyzánů 3 v budově ČVUT – CIIRC v pražských Dejvicích. Otevřeno je od 17 do 23 hodin.

Nalepené senzory chvíli trochu studí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.