Smrtelně jedovatý had útočil: Uštknul chovatelku a... Mamba na útěku Prahou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrtelně jedovatý had útočil: Uštknul chovatelku a... Mamba na útěku Prahou!

V Hlubočepích uštkla mamba zelená ženu. Nyní je v umělém spánku a mamba na svobodě.
V Hlubočepích uštkla mamba zelená ženu. Nyní je v umělém spánku a mamba na svobodě. (Blesk:David Malik)

Se strachem nyní obyvatelé Hlubočep prohlížejí každý kout ve svých domovech. Jejich sousedku totiž uštkla smrtelně jedovatá mamba zelená, kterou žena chovala bez povolení! A nebezpečný plaz ještě včera odpoledne nebyl k nalezení.

K ženě se zástavou srdce do ulice V Bokách I. byli záchranáři přivoláni už v pondělí. „Jednalo se o chovatelku mamby zelené,“ řekl Aha! policista Jan Rybanský s tím, že nebezpečný plaz unikl a nalezen zatím nebyl ani odchytovou službou. Ušknutá žena pak ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze dostala hadí antisérum a nyní je v umělém spánku. „Nemůžeme říct, jestli je stále v ohrožení života, teprve až příští hodiny ukážou, jak na tom je,“ prozradil její mluvčí nemocnice Filip Brož.

Sousedé ženy zatím museli opustit domov. „Evakuovali jsme pět lidí, část využila nabídku náhradního ubytování,“ uvedl Rybanský. Městská veterinární správa (MVS) zveřejnila, že žena navíc neměla k chovu povolení. Plaza držela v kleci na morčata! MVS proto podala podnět obci pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Policisté nyní doufají, že mambu přilákají na instalované tepelné zářiče.

Sousedé v nebezpečí?
Policie se snaží plaza odchytit, šetří okolnosti případu, varuje občany a doporučuje maximální obezřetnost. „V případě zjištění výskytu hada by lidé měli okamžitě volat Policii ČR na linku 158,“ upozornil Rybanský. „Máme doma děti a opravdu se bojíme,“ řekla Aha! sousedka, která si nepřála uvést jméno. Nad chovatelkou kroutí hlavou i Ondřej Gottwald, přímý soused ženy: „Něco takového by snad ani chovat neměla,ne?!“



Sebevražda jako Kleopatra?
Jedna z vyšetřovacích verzí je, že žena se nechala uštknout záměrně. Podle jednoho z členů chovatelské skupiny na Facebooku, který kolegyni údajně zná, by dokonce mělo jít již o její druhý pokus sebevraždy. Tentokrát stejný, jaký podle legend zvolila i egyptská královna Kleopatra.

Až dva roky vězení
Pokud zvíře uteče, hrozí majiteli pokuta až půl milionu korun. Podle advokátky Zuzany Rennerové se může dokonce jednat o trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti, za který hrozí až dva roky vězení. Proč taková přísnost? „Mamba při kousnutí nepustí veškerý jed, může tedy uštknout i několikrát za sebou se stejnou intenzitou,“ řekl Aha! Petr Velenský, kurátor chovu plazů pražské zoo.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský komentuje aktuální pátrání po mambě zelené:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.