Vražda novináře Kuciaka: Objednávka za 1,8 milionu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vražda novináře Kuciaka: Objednávka za 1,8 milionu

Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina.
Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina. (reprofoto/twitter)

Policie už ví, kdo si před sedmi měsíci objednal vraždu prominentního slovenského novináře Jána Kuciaka (†27). Objednavatelkou popravy byla podle prokurátora tlumočnice z italštiny Alena Z. (44). Za smrt Jána a jeho snoubenky Martiny (†27) zaplatila nejméně 1,8 milionu korun!

Ve vazbě už kvůli vraždě Kuciaka sedí od neděle čtyři lidi – střelec (bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Sz.), objednavatel vraždy (tlumočnice Alena Z.), zprostředkovatel (podnikatel Zoltán A.) a vrahův řidič a pomocník (bývalý profesionální voják Miroslav M.).


Na včerejší tiskovce policie uvedla, že Andruskó zřejmě dlužil Zsuzsové 20 tisíc eur (515 tis. Kč), ta k nim ještě 50 tis. eur (1,3 mil. Kč) přidala a vydala chladnokrevný příkaz: „Zabijte Kuciaka!“
Novinářova přítelkyně Martinka Kušnírová, se kterou měli před svatbou, prý byla jen náhodná oběť, kvůli špatnému počasí osudného dne nevyrazila do práce...

Šéfovala gangu?

Slovenský Denník N uvedl, že obviněná Alena Z. nemusí stát na vrcholu celého gangu a jako zprostředkovatelku ji zřejmě využil hlavní zadavatel vraždy. Kdo to je, policie zatím netuší. Stopy by ale podle některých mohly vést ke kontroverznímu podnikateli Marianovi K.,jenž je v současné době ve vazbě kvůli jinému případu. Nejenom že pro něj Alena Z. pracovala jako tlumočnice, ale pojil je zřejmě i blízký přátelský vztah, jelikož si ho vybrala za kmotra své dcery. Navíc Marian K. Kuciakovi kvůli jeho článkům před smrtí vyhrožoval. Loni mu v telefonickém rozhovoru mj. sdělil, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy...


Mafie a Fico

Novinář se sice nenechal zastrašit, poslední text už ale dopsat nestihl. V domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy jeho i jeho snoubenku 21. února zavraždili. Hlavním tématem posledního článku byly aktivity italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií. Zmínil tam i vazby jedno z nich (Antonina V. ) na blízké spolupracovníky bývalého premiéra Roberta Fica.

Generální prokurátor: Důkazy máme velmi silné!
Podezřelé zadržela elitní jednotka slovenské policie ve čtvrtek a v pátek minulý týden. Při raziích kriminalisté zajistili dvě zbraně, zásobník i náboj, který se shoduje se střelivem použitým najatým vrahem. Kromě toho zabavili tři motorová vozidla a mobilní telefon, které podle policie byly využity při dvojnásobné vraždě. Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár označil důkazy proti nim za velmi silné.

Video ze zásahu slovenské policie v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.