Obvinili 3 podezřelé v kauze Kuciak, mezi nimi i expolicistu: To on zabil Jána a Martinu (oba †27)? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Obvinili 3 podezřelé v kauze Kuciak, mezi nimi i expolicistu: To on zabil Jána a Martinu (oba †27)?

Tomáš Sz. je milovník bojových umění.
Tomáš Sz. je milovník bojových umění. (Foto ČTK, Facebook Denisy Sakové, Facebook Tomáš Sz., Profimedia.cz)

Konečně! Slovenská policie po čtvrteční razii v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (oba †27) obvinila tři podezřelé. Hlavním objektem vyšetřovatelů je podle slovenského tisku Tomáš Sz.

Při zadržení osmi podezřelých v případu Kuciakovy vraždy zasahovalo 55 elitních policistů. Ti podnikli razii na několika místech v jihoslovenském městě Kolárovo. Policie už obvinila tři osoby z trestného činu úkladné vraždy. Mezi nimi je i bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Sz. a jeho bratranec Miroslav M., který byl v minulosti profesionálním vojákem. Informaci potvrdila mluvčí Generální prokuratury Andrea Predajňová. Ostatních pět osob podle ní propustili na svobodu.

Zbraním rozumí

Tomáš je podle deníku Nový Čas v Kolárově známý tím, že „dokázal vyřídit věci, do kterých se jiným nechtělo“. Z jeho profilu na sociální síti vyplývá, že absolvoval kurz v agentuře European Security Academy, tj. uměl profesionálně ovládat poloautomatické zbraně. Kromě jiného se věnoval i bojovým uměním. Podle trenérů na něm nebylo nic podezřelého. V posledních letech pracoval i jako ochranka na lodích u Komorských ostrovů, které hlídal před somálskými piráty.

Degradovali ho

Šokující je, že v minulosti pracoval jako vyšetřovatel, kterého podle informací Nového Času degradovali na obvodního policistu. Zásahovka ho zatkla v domě, kde bydlel s rodiči. Jeho matka Magdaléna pracuje jako zdravotní sestra na místním středisku, otec je v důchodu.

Poprava devítkou

Ján Kuciak byl investigativní novinář v redakci  zpravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snoubenku zavraždili 21. února v jejich domu ve Veľkej Mači výstřely z pistole kalibru 9 mm. Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Pomohly satelity?

Podle informací českého časopisu Respekt napomohly k dopadení vraha a jeho pomocníků satelitní snímky z americké družice, která se shodou okolností pohybovala v době vraždy nad místem, kde byli dva mladí lidé zabiti.

200 výslechů

K zadržení podezřelých se vyjádřili snad všichni slovenští politici. Následná analýza pohybu osob a automobilů prý pomohla vrahy odhalit. Spojené státy podle portálu Aktuality.sk ale popřely, že by vláda USA poskytla satelitní snímky v souvislosti s případem vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Ministryně vnitra Denisa Saková: „V kauze Kuciak už bylo vykonáno přibližně 200 výslechů svědků.“¨

Co řekli o kauze:

Slovenský premiér Peter Pellegrini: „Vyšetření a potrestání viníků vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky je jednou z priorit vlády. Věřím, že se podaří objasnit motiv i objednavatele.“  

Igor Matovič, lídr strany OĽaNO: „Podstatné je odhalit toho, kdo rozhodl, že mladému klukovi za jeho práci je potřeba navždy zavřít ústa.“ 

Dlouholetý vyšetrovatel a nyní obhájce Peter Vačok: „Policie musela mít dostatečné penzum důkazů. Zřejmě je to předzvěst, že se věc vyřeší.“ 

Policie už obvinila tři z osmi zadržených osob z trestního činu úkladné vraždy. Mezi nimi je i Tomáš Sz. a jeho bratranec Miroslav M.. Informaci potvrdila mluvčí Generální prokuratury Andrea Predajňová. Ostatních pět osob podle ní propustili na svobodu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.