Psycholožka radí novým středoškolákům: Jak se zabydlet mezi spolužáky + 6 tipů, kam po maturitě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Psycholožka radí novým středoškolákům: Jak se zabydlet mezi spolužáky + 6 tipů, kam po maturitě

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock)

Nástup na střední školu je velký životní krok. Ze žáků jsou studenti, kterým začínají vyučující vykat. Jenže zvykání si na nový kolektiv i profesory je často stresující. Jak se na střední škole zabydlet, radí psycholožka Alžběta Protivanská. 

1. Na nic si nehrajte

Cítíte se v novém kolektivu nejistě? Nejste v tom sami. Tápání i strach jsou normální a týká se to i zbytku třídy. Jen někdo to umí lépe tajit. „Odmítnutí novou třídou je děsivá věc, a tak se snadno může stát, že si mladý člověk začne hrát na něco, čím vlastně není,“ říká psycholožka, podle které se nejvíc vyplatí přirozenost.

2. Nepomlouvejte ostatní

Chcete se zalíbit sousedovi v lavici? Nedělejte to tak, že budete pomlouvat ostatní spolužáky. „Držte se okřídleného »Nedělej druhému to, co nechceš, aby on dělal tobě«, a když se toho budete držet, bude příjemným místem nejen střední škola,“ radí Protivanská.

3. Nebojte se říct názor

Na začátku studia se setkáte s množstvím nových pravidel a nařízení. „Nová pravidla i nařízení respektujte, všechna mají na školní půdě svůj dobrý smysl. Zároveň se nebojte vyslovit i svůj vlastní názor, který má svou váhu,“ říká psycholožka.

4. Zjistěte, co vás baví

Na střední škole máte jedinečnou možnosti zjistit, co vás opravdu baví. Můžete si vyzkoušet hrát divadlo, psát do novin nebo založit diskuzní kroužek. Nezůstávejte jen u toho, čemu jste se věnovali celou základní školu, a rozšiřte si obzory.

5. Hledejte kamarády

Na střední škole jsou vztahy s vrstevníky velmi důležitá věc. Buďte k druhým přátelští a nebojte se nabídnout pomoc. Ostatní mají stejné strachy jako vy, ale ne každý má dost odvahy je dát najevo nebo je řešit. Místo toho můžou být agresivní nebo protivní. Právě oni potřebují kamaráda nejvíce.

6. Naučte se říkat ne

Nabízí vám spolužáci cigarety, drogy nebo »jen« alkohol? Než po nich sáhnete, přemýšlejte, jestli to neděláte jen proto, abyste zapadli mezi ostatní. Brzy uvidíte, že právě za schopnost odmítnout vás budou ostatní oceňovat. „Když mi bylo osmnáct, ráda jsem říkávala, že nepiju alkohol, protože chci být u toho, když se bavím,“vzpomíná Protivanská. 

7. Mějte se rádi

Hledejte kamarády nejen okolo sebe, ale i uvnitř sebe. „Být kamarádem sám sobě je možná ještě důležitější věc,“ říká psycholožka. Buďte na sebe hodní a netrestejte se za selhání.

6 tipů, kam po maturitě: Na vysokou školu je možné se hlásit i v září

Maturanti, kteří se nedostali na vysněnou školu, ještě nemusí házet flintu do žita. Existuje řada dalších možností, stačí je jen využít.

➤ Soukromé vysoké školy

Ještě pořád je čas přihlásit se na soukromou vysokou školu. Řada z nich umožňuje zasílat přihlášky i nyní, začátkem akademického roku. Některé pak dokonce bez přijímacího řízení, protože si studenty »proklepnou« během prvního semestru.

➤ Jazykové studium

Oblíbeným způsobem, jak odložit vstup do pracovního procesu, je pomaturitní studium cizích jazyků. Studentům, kteří začnou na »jazykovce« studovat v témže roce, kdy složili maturitní zkoušku, zůstává status studenta se všemi výhodami.

➤ Vyšší odborné školy

Vybírat je možné i z téměř 170 vyšších odborných škol (VOŠ). Denní studium trvá tři roky a některé »vošky« přijímají i během října. Úspěšní absolventi získají označení DiS, uváděné za jménem.

➤ Zkrácené studium

Výhodné je i získání druhé kvalifikace ve zkráceném studiu. Zjednodušeně řečeno studenti studují jen odborné předměty, všeobecné vzdělání jim škola uzná. Tímto způsobem je možné získat (kromě nové odbornosti) druhou maturitu nebo výuční list.

➤ »Nultý« ročník

Některé vysoké školy, ale i soukromé instituce, připravují pro neúspěšné uchazeče tzv. nulté ročníky. Jsou to vlastně přípravné kurzy na další příjímací zkoušky. Jsou placené, některé ale garantují při nepřijetí na vysokou školu vrácení peněz.

➤ »Dálkové« studium

Možností je i kombinace práce a studia, tzv. dálkové nebo kombinované studium. Výhodou je získání zkušeností z praxe.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.