Místo věže mají borovici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Místo věže mají borovici!

2018  Borovice černá padá na jednu stranu, ale prý nespadne.  Student David (24) před borovicí černou.
2018 Borovice černá padá na jednu stranu, ale prý nespadne. Student David (24) před borovicí černou. (Foto Aha! – Jana Gogová, ara)

Turisté se místu strachy vyhýbají a snaží se jít po jiném chodníčku, místní už si zvykli. V Parku Komenského v centru města Zlína mají raritu. Pořádně šikmou borovici. Ve městě v roce 2009 zabil padající strom dva školáky (†12), ale tahle kráska může růst dát. Nebezpečná podle odborníků není! 

Borovice černá v parku roste už nějakých padesát let. Dáma v nejlepších letech prožívala dospívání v útisku. „Šikmá je zjevně proto, že řadu let musela ustupovat mohutnému listnáči, ten byl ovšem silnější a ona se musela podvolit,“ vysvětluje zahradnický inženýr Stanislav Pospíšilík (42). Mohutný strom pak skáceli kvůli stáří, ale to už vizáž borovice nezmění.


Zvýšený dozor

Ve Zlíně v lednu 2009 zažili hroznou tragédii, kvůli špatnému kořenovému systému v centru města spadl pajasan žláznatý a zabil dvě děti. „Nejen proto máme nad stromy zvýšený dozor, na portálu Stromy pod kontrolou evidujeme a kontrolujeme přes 11 000 stromů, podobnou nepříjemnost, spíše její možnost, chceme samozřejmě co nejvíc eliminovat,“ říká mluvčí zlínské radnice Lukáš Fabián.



Zkoumají kvalitu

Z posledního posudku dendrologů vyplynulo, že šikmá borovice je v dobrém stavu a její pád nehrozí. Jak to poznají? Nejprve provádějí hodnocení bez zásahu do dřeviny, přeměřují kmen, průměr koruny, výšku, hodnotí zdravotní stav. Následně se provádějí tzv. návrt, podle odebraného vzorku zkoumají kvalitu dřeva.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.