17 let seděl za dvojníka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

17 let seděl za dvojníka!

Nevinný, kriminálník.
Nevinný, kriminálník. (Foto Twitter)

Dlouhých 17 let seděl Američan Richard Jones za ozbrojenou loupež, kterou nespáchal. Měl smůlu – vypadal jako skutečný pachatel loupeže, a navíc měl i stejné křestní jméno jako on. Teď za tuhle křivdu požaduje odškodnění ve výši 1 milionu liber (téměř 29 milionů Kč)!

V roce 1999 byl Richard Jones ve špatný čas na špatném místě. V Kansas City onu noc došlo k přepadení ženy, která byla nejenom okradena, ale i zraněna. Netrvalo dlouho, policie zaklepala na dveře Jonese a soud ho poslal na 17 let za mříže do nápravného zařízení v Lansingu v Kansasu. „Já jsem to neudělal, jsem nevinný, musel to udělat někdo, komu jsem podobný,“ opakoval neustále Jones, ale nikdo nebral jeho slova vážně. A to i přesto, že chyběly jakékoliv fyzické důkazy, otisky prstů či stopy DNA. K jeho smůle se totiž loupež stala v místě, kde byl on sám zhruba dvacet let předtím usvědčen z pokusu o krádež peněženky.

Ke zlomu došlo až v roce 2015, kdy Jonesovi spoluvězni práskli, že skutečně existuje muž, který má kriminální minulost, vypadá, jako by mu z oka vypadl.

Ke zlomu došlo až v roce 2015, kdy Jonesovi spoluvězni práskli, že skutečně existuje muž, který má kriminální minulost, vypadá, jako by mu z oka vypadl, a shodou okolností se také jmenuje Richard. Američan nelenil, oslovil iniciativu Kansaské univerzity a ta dvojníka skutečně našla. Loni byl Richard propuštěn, ale roky strávené za mřížemi už mu nikdo nevrátí. Proto teď chce odškodné ve výši 29 milionů korun, tedy zhruba 1,7 milionu korun za každý rok, který strávil zbytečně ve vězení. „Neviděl jsem vyrůstat své dcery. Jedné je už 24 let, druhé devatenáct,“ popisuje Richard, co ho mrzí nejvíce.

Loni byl Richard propuštěn, ale roky strávené za mřížemi už mu nikdo nevrátí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.