Václav Zlý (100) ze Zlína: Jsem o 2 měsíce starší NEŽ REPUBLIKA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Václav Zlý (100) ze Zlína: Jsem o 2 měsíce starší NEŽ REPUBLIKA

Na zahradě mu dozrávají hrozny.
Na zahradě mu dozrávají hrozny. (Foto Aha!: Jana Gogová)

„Můj pradědeček je fakt přírodní úkaz,“ říká Blanka (12) o Václavu Zlém (100) ze Zlína. Přestože je o dva měsíce starší než republika, stále pilně obhospodařuje svoji zahrádku.

„Tatínek říkal, že se o kytky a záhony bude starat jen do devětadevadesáti, nyní oslavil stovku a u svých aster a zeleniny je denně,“ směje se dcera Marta Mlčochová (73). Narodil se v Palkovicích na Frýdecko-Místecku a do Zlína přišel v roce 1933. „To mi bylo patnáct, učil jsem se u Baťů. Patřil jsem mezi mladé muže, jak se říkalo, to vám tehdy byla pro kluka z dědiny velikánská čest,“ vzpomíná. Do soboty se pracovalo a studovalo, pak se v neděli chodilo už v době ohrožení republiky na brigády. „Stavěli jsme trať u Vizovic, vedle mne sám šéf Jan Baťa, normálně jako my s krumpáčem, on – fabrikant. Ukazoval mi, jak se maká,“ vybavuje si stoletý muž.

Obrana kasáren

Když mu bylo dvacet, blížilo se nacistické nebezpečí. „Narukoval jsem 1. března 1939. Za dva týdny tu byli Němci, ale my jsme jim kasárna v Místku nedali jen tak. Byli jsme bažanti, ukryli jsme se a starší kamarádi se bránili střelbou. Němci se museli stáhnout, až pak přišel příkaz odevzdat jim všechno. To jsme obrečeli.“

Zůstal věrný
V roce 1944 se oženil se slečnou Marií, s níž pak strávil krásných 65 let. Teď žije s dcerou Martou. Věrný zůstal i v práci, pokračoval u Baťů a pak ve Svitu. A co říká na svůj věk? „Sto let? Co to je? Jsem o dva měsíce starší než naše republika, a tak si to tu chci ještě užít. Republika se mění, já snad tolik ne,“ dodává vitální senior.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.