Státní pohřeb 18 obětí pádu Morandiho mostu v italském Janově: Znechucení pozůstalí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Státní pohřeb 18 obětí pádu Morandiho mostu v italském Janově: Znechucení pozůstalí

Pavilon zaplavilo na pět tisíc osob.
Pavilon zaplavilo na pět tisíc osob. (Foto Facebook, ČTK)

V úterý zažila Itálie jednu z nejhorších tragédií v novodobých dějinách. Včera bylo na janovském výstavišti pohřbeno 18 lidí, kteří byli mezi 42 oběťmi úterního pádu Morandiho mostu. Zbytek pozůstalých státní pohřeb odmítl.

Itálie se zahalila do černé a vyhlásila státní smutek. Oba janovské fotbalové týmy Sampdoria Janov a FC Janov odložily své víkendové zápasy, další týmy italské ligy držely před zápasy minutu ticha. Na státní pohřeb se přišlo s oběťmi úterního neštěstí rozloučit 5000 lidí, kromě pozůstalých i představitelé samosprávy, záchranáři nebo janovští fotbalisté.



Bojkot...

Při smutečním obřadu nechyběl ani italský prezident Sergio Mattarella (77) a premiér Giuseppe Conte (54). Právě přítomnost politiků odradila od účasti na státním pohřbu dvě desítky znechucených pozůstalých. Ti raději své blízké pohřbí v soukromí, neboť z pádu mostu viní právě stát.
...i potlesk
Kolem osmnácti rakví se shromáždili blízcí. Rodiny dvou albánských obětí přizvaly na obřad muslimského duchovního. Imám na konci katolické mše požehnal jejich rakvím a za modlitbu za Itálii sklidil potlesk.

Bílá rakev
Nejmenší bílá rakev patřila nejmladší oběti Samuelovi (†8), který po mostě s rodiči směřoval na dovolenou na Sardinii.


Nález tří těl
Zpod obrovského kusu betonu byl v noci na včerejšek vyproštěn automobil. V rozmačkaném voze cestovala na letní dovolenou na Elbě rodina Cecalaových – táta Cristian (†39), máma Dawn Munroe a jejich dcera Kristal (†9). Počet 42 obětí by mohl být konečný, neboť se již nikdo další nepohřešuje.

Ital natočil na janovském mostě trhlinu 2 dne před katastrofou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.