Učitelka klavíru z Olomouce po dvou potratech: Dceru má díky robotovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Učitelka klavíru z Olomouce po dvou potratech: Dceru má díky robotovi!

Jana Božová svoji holčičku ukázat nechtěla, chrání rodinné soukromí.
Jana Božová svoji holčičku ukázat nechtěla, chrání rodinné soukromí. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, scom)

Prvním dítětem narozeným díky robotovi se pyšní učitelka klavíru Jana Božová (39) z Olomouce. Po dvou potratech podstoupila jako první pacientka v ČR unikátní operacii. Poté úspěšně donosila a porodila zdravou holčičku.

„Jsem nesmírně šťastná. Předtím jsem dvakrát přišla o miminko. O zákroku a o všem kolem mohu říct jen samá pozitiva. Ten zákrok byl minimálně zatěžující. Cítila jsem se jen trochu unavená po anestezii. Žádná zátěž to nebyla. Hned jsem mohla nastoupit do práce, v běžném životě mě to nijak neomezovalo,“ prozradila Aha! žena.


Čas přemýšlení

Jana Božová vychovávala s manželem dceru. Těhotenství i porod tehdy proběhly bez komplikací. Další dvě těhotenství ale skončila neúspěšně. „První potrat jsme považovali za smůlu, jenže další pokus po roce dopadl taky špatně,“ prozradila žena. Gynekologové Janě pak nabídli možnost roboticky provedené tzv. cerkláže děložního hrdla. Tuto operaci robotickým způsobem dosud nikdo v ČR neprovedl. „Asi rok jsem nabídku zvažovala. Pak jsem souhlasila,“ konstatovala učitelka klavíru.

Do roka dítě

Výsledek operace se dostavil ani ne do roka. Žena krátce po zákroku otěhotněla a po devíti měsících přivedla na svět císařským řezem zdravou, krásnou holčičku. „Abych miminko donosila, mi umožnil tento zákrok. Jsem za to olomouckým lékařům nesmírně vděčná,“ řekla Aha! Jana Božová.

Cerkláž děložního hrdla
Jde o zákrok, při němž se speciální páskou nebo stehy podváže děložní hrdlo, čímž se zpevní a umožní ženě donosit dítě. Právě nedostatečnot hrdla bývá častou příčinou neúspěšných těhotenství. Na světě bylo provedeno sotva pět desítek takových operací.

Systém daVinci
Jde o víceramenný laparoskopický operační systém, který simuluje nejjemnější pohyby lidských prstů v těle pacienta. Lékař sedí u 3D ovládací konzole a pomocí joysticků ovládá nástroje v těle pacienta. Jde o nejbezpečnější a nejšetrnější způsob provádění operací. Zařízení eleiminuje nejrůznější rizika jako embolie, záněty, krvácení a mnohonásobně zkracuje rekonvalescenci.

Jdou s dobou
Olomoucká fakultní nemocnice využívá robota daVinciho už devět let především pro gynekologické a urologické operace. Letos zakoupila za 41 milionů jeho nejnovější verzi daVinci Xi.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.