Výhrůžky zdravotnických odborů: Budou lékaři stávkovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Výhrůžky zdravotnických odborů: Budou lékaři stávkovat?

Ilustracni foto.
Ilustracni foto. (Profimedia.cz)

Dodržte slib a navyšte nám platy plošně o 10 procent! Zdravotnické odbory nesouhlasí s návrhem vlády, jenž počítá s nižším navýšením, a vyhrožují stávkou.

S tou ale nesouhlasí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (31, za ANO). „Stávkovou pohotovostí se mě snaží odbory zatlačit do kouta, ale to na mě neplatí,“ řekl šéf rezortu. Odboráři ale tvrdí, že pokud nedojde k slibovanému plošnému navýšení platů, bude to mít dalekosáhlé důsledky. „V praxi se dál prohlubuje personální krize, která už ohrožuje rozsah a kvalitu poskytované péče,“ straší. Podle Vojtěcha by ale plošné přidání nic neřešilo a odboráři mají jednat s nemocnicemi. A za ministra se postavili i soukromí lékaři. Ti vyzvali premiéra Andreje Babiše (63, ANO) a Vojtěcha, aby tlakům odborářů nepodlehli. Předseda vlády už avizoval, že s odboráři jednat nehodlá.

Vládní návrh počítá s růstem platů o 6 procent ve veřejném sektoru, kdy by si měli polepšit třeba učitelé. Ve zdravotnictví by pak měl být růst mezi 4 až 5 procenty.

Pošlou inspekci
Odbory chtějí do nemocnic poslat inspektory práce a vyzvaly lékaře, aby nepřekračovali počty přesčasů dané v zákoníku práce. „Stokilového pacienta by neměla zvedat jedna sestra, ale šest,“ vysvětlila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Přečtěte si
zamlzena
18. 8. 2018 • 12:31

Před cca dvěma týdny byla zmínka o špatných lécích pro kardiaky/ myslím, že to bylo nějakých osm léků / Nemělo hrozit bezprostřední nebzepečí./ Ale od té doby se o té věci nemluví. Stávka zdravotníků asi není tolik důležitá, a ani vyšší mzždy nevyřeší úroveň našeho zdravotnictví. Tam, nebude nikdy dost peněz, ale je to o morálce a o úctě k člověku..To tady stále více chybí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.