7 tipů, jak se nedostat do dluhové pasti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

7 tipů, jak se nedostat do dluhové pasti

 (pujcka.co)

Statistiky jsou hrozivé. Téměř desetina občanů České republiky má nějakou exekuci a počet takových osob i přes rekordně nízkou nezaměstnanost stále roste. Tři a více exekucí má skoro půl milionu lidí. Pokud se finančním problémům chcete vyhnout, věnujte pozornost následujícím 7 tipům.

1. Řádně splácejte

Nenechávejte za sebou dluhy! Zní to logicky, ale přesto si mnoho lidí půjčí peníze a v následné euforii zapomene na povinnosti s tím spojené. Když budete řádně splácet dle domluvených podmínek, nemusíte mít obavy z pokut a dalších sankcí. Za každé situace byste měli mít dokonalý přehled o tom, kde a kolik dlužíte. Zapomněli jste a máte nyní zpoždění? Splátek, které měly být zaplaceny již dávno, se zbavte vždy jako prvních.

2. Nevytloukejte klín klínem

Když nedokážete splácet půjčku, dává smysl uskromnit se a vymyslet, kde si vydělat peníze navíc. Jako vhodnou cestu určitě nelze doporučit smluvení další půjčky, která vám bude sloužit pro úhradu té první. Vaše problémy tím nevyřešíte, pouze je oddálíte a zvětšíte. Nabalovat na sebe jednu půjčku za druhou je skvělou cestou do pasti, ze které se budete jen složitě dostávat.

3. Nebankovní půjčky si rozmyslete

Zájemci o půjčku, kteří nepochodí v bance, se s žádostí nejčastěji obrací na nebankovní společnosti. Ty se v posledních několika letech i díky přísnějšímu dohledu České národní banky obecně dost zlepšily a dnes dokáží nabídkou konkurovat klasickým bankám. Chcete-li si vzít nebankovní půjčku s cílem vyhnout se dluhům, vždy se předem podívejte na hodnocení zákazníků a všechny podrobnosti.

4. Stále komunikujte

Přijde první upomínka, vy se leknete a přestanete komunikovat. S druhou byste se nejraději propadli do země. A u třetí raději rovnou děláte, že nejste. Přestat komunikovat je obrovská chyba, která k vám domů dokáže pozvat na návštěvu exekutora. Na všechny výzvy a upomínky reagujte co nejrychleji. Utíkat a schovávat se před problémy je přirozené, ale v případě půjčky vám takové chování dokáže zadělat na opravdu velké problémy.

5. Zamávejte komfortu

Půjčit si přes internet je díky technologiím otázkou několika kliků. Peníze máte k dispozici během chvilky, v případě hotovostní půjčky vám je zástupce společnosti donese přímo k vám domů. A právě tento komfort je v kontextu rostoucího zadlužení jednotlivců velice nebezpečný. Počítejte s tím, že cesta za životem bez dluhů je trnitá a stojí dost energie. Rozlučte se s pohodlím a zatněte zuby.

6. Refinancujte a hledejte lepší podmínky

Trpět dlouhou dobu kvůli neférovým podmínkám je hloupost. V případě hypotéky máte příležitost refinancovat a získat lepší podmínky, u úvěrů všeho typu se nabízí konsolidace a využití služeb finančních poradců. Hledat lepší podmínky, díky kterým ušetříte, byste měli neustále.

7. I malé půjčky si propočítejte

Získat pár stovek až tisíc korun před výplatou nebývá problém, ale nezapomínejte, že malé půjčky vám nic neodpustí. Čekají vás nezanedbatelné poplatky, vysoké RPSN a splatnost, kterou určitě neignorujte. Dávejte si pozor bez ohledu na výši půjčky. Jedině tak budete mít jistotu, že se kvůli pár korunám nedostanete do zmíněné dluhové pasti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.