»Elita« podle ANO a ČSSD dnes zamíří na Hrad: Vyřeší to situaci? Babišův vládní reparát v 10 bodech podle Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

»Elita« podle ANO a ČSSD dnes zamíří na Hrad: Vyřeší to situaci? Babišův vládní reparát v 10 bodech podle Aha!

 Premiér Andrej Babiš (63, ANO)
Premiér Andrej Babiš (63, ANO) (Foto ara)

Osm měsíců uplynulo od podzimních voleb. Premiér Andrej Babiš (63, ANO) bude zkoušet štěstí s již druhým kabinetem, který dnes jmenuje prezident Miloš Zeman (73). O důvěře by měla Sněmovna hlasovat již v půlce července, ale pořád není jasné, zda to vyjde. Co se má dít dnes? Jak první Babišův kabinet poznamenal tuto zemi? A kam budeme mít nakročeno? To čtěte v 10 bodech, které pro vás připravilo Aha!.

Malá (půjde) domů

Na místo ministryně spravedlnosti dosedne Taťána Malá (36, ANO). Ta proslula svými výroky ze začátku roku, kdy obhajovala svého předsedu Andreje Babiše (63, ANO) hlava nehlava, a dokonce se vyjádřila, aby se jeho trestní stíhání kvůli Čapímu hnízdu posunulo o čtyři roky, až Babišovi skončí mandát. Zeman označil toto její tvrzení za „nešťastné“, přesto mu ve funkci vadit nebude. A to jsou ještě otazníky ohledně jejího vzdělání či manžela, který dělá insolvenčního správce.

Poche zase vleze oknem

I když sociální demokraté i ANO nominovali na šéfa diplomacie europoslance Miroslava Pocheho (40, ČSSD), Zeman jmenování odmítl. A jedině premiér by mohl podat Ústavnímu soudu kompetenční žalobu, která by v tomto případě nekonání prezidenta mohla zvrátit. Babiš však řekl, že nic takového nechystá. Řízením diplomacie bude zatím pověřen předseda ČSSD Jan Hamáček (39), který bude zároveň vicepremiérem a ministrem vnitra. Jenže... Poche zřejmě dostane na ministerstvu zahraničí funkci šéfporadce či šéfa politického oddělení a de facto ho bude řídit.

Rudí způsobí chaos

Kromě prezidenta mají výhrady ke jmenování Pocheho ministrem zahraničí i komunisté, a to údajně proto, že hlasoval v evropském parlamentu pro zavedení evropských kvót pro uprchlíky. „Pro rezoluci hlasovali dva čeští europoslanci a nebyl to nikdo z nás,“ řekl k tomu samotný Poche. Komunistům také vadí, že jim jména nových členů kabinetu nikdo dopředu neřekl. Bez hlasů komunistických poslanců přitom nový kabinet v parlamentu nemůže získat důvěru. Jejich šéf Vojtěch Filip (63) nyní tiše hrozí, že do celé dohody »hodí vidle«.

Co chtějí komunisté?

„Chtějí si prosadit maximum požadavků protože si uvědomují, že jsou teď nejvíc potřeba v hlasování o vládě,“ říká politolog Jan Kubáček a dodává: „Myslím si, že nakonec vládu podpoří, ale budou chtít opravdu pevnou záruku toho, že to, co jim Babiš slíbil, to opravdu bude plnit.“ Podobného názoru je i politolog Josef Mlejnek. Podle něj mají dnes komunisté dokonce historickou příležitost dostat se k různým funkcím a prosadit lidi blízké své straně. Ale tuto možnost mají podle Mlejnka jen do hlasování o důvěře vládě. Pak už pro koaliční strany KSČM tolik zajímavá nebude.

Hrad bude mít ministra

I kvůli dlouhému hledání koaličních partnerů pro hnutí ANO po volbách vzrostla úloha prezidenta Miloše Zemana. Někteří nominanti k němu mají velmi blízko. A kromě toho, že hlava státu mluvila do jmenování šéfa diplomacie, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (42) prohlásil, že i jmenování Miroslava Tomana (58, za ČSSD) ministrem zemědělství bylo na přání Zemana. Toman už stejnou pozici zastával v letech 2013 – 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka (57), která se často označuje jako »Zemanův kabinet«.

Skončí Karla i Rambohafík

Po excesech se poroučí ministryně obrany Karla Šlechtová (41, za ANO). Nepomohly jí ani fotky, kterými poutala pozornost na sociálních sítích. Například když svého pudla Rambohafíka posadila na hrob neznámého vojína na pražském Vítkově. Naposledy jako ministryně navštívila přehlídku vojenské techniky Bahna s nábojnicí na krku a nebyla by to ona, aby si nevylezla na tank a nevyfotila se. Později k fotce přidala i komentář. „Nejspíš půjdu do aktivních záloh,“ sdělila světu.

Odejdou kluci z plakátu

Z postů se pakují i lidé, jejichž tváře si Babiš rád dával na billboardy. Třeba Martin Stropnický (61, ANO) odchází z ministerstva zahraničí a nastupuje jako velvyslanec do Izraele. V politice končí na vlastní žádost. Je prý znechucen. Končící ministr spravedlnosti Robert Pelikán (38, ANO) pověsil politickou kariéru »na hřebík« úplně. Během posledních měsíců se začal názorově rozcházet se svými stranickými kolegy i prezidentem. V minulém týdnu se vzdal i poslaneckého mandátu.

Skóre žen se udrží

V nové vládě usednou čtyři ženy. Jde o stejný počet žen, jako tomu bylo v první vládě Andreje Babiše. Nejvíce žen ve vládě měli premiéři Mirek Topolánek a Bohuslav Sobotka. Naopak s žádnou ženou nevládl Václav Klaus ve své první vládě, stejné to bylo u kabinetu Miloše Zemana. Babiš něžné pohlaví často upřednostňuje. „Mluvil před námi o tom, že ženy v hnutí ANO mají koule, kdežto chlapi jsou poserové,“ uvedl člověk z jeho okolí. Babiš má i podle dalších zdrojů ženy za pracovitější a loajálnější, podle něj jsou schopny věci dotáhnout do konce. S oblibou říká, že „mají koncovku“.

Vláda s »fuj« rekordem

Končící první vláda Andreje Babiše se zapíše do dějin rekordem v délce vládnutí bez důvěry. Se svými 249 dny trumfla i vládu Mirka Topolánka z roku 2006, která vládla »pouze« 230 dní bez důvěry Sněmovny. Na druhé místo tohoto neslavného rekordu se ale dostala i úřednická vláda Jiřího Rusnoka z roku 2013, která byla bez důvěry 242 dní a dovedla zemi k předčasným volbám.

Blýská se na volby?

Ani dnes jmenovaná vláda nemá jistou důvěru od Poslanecké sněmovny, hlasování by mělo být 11. července. Dalšího premiéra by v případě neúspěchu už místo prezidenta jmenoval předseda Sněmovny Radek Vondráček (44, ANO). A je možné předpokládat, že by premiérem byl znovu Andrej Babiš. Ten by nejspíš jmenoval jednobarevnou vládu ANO, která by se opírala o důvěru poslanců KSČM a SPD. A pokud by ani tato vláda nezískala důvěru, došlo by k předčasným volbám nejspíše už v říjnu. Nevyloučil je ani Zeman, který byl až dosud jejich tvrdým odpůrcem. Předčasné volby ale může vyvolat i Poslanecká sněmovna, která by musela ústavní většinou odhlasovat své rozpuštění.

SEZNAM VYVOLENÝCH

Takto bude vypadat vláda, kterou má dnes ráno jmenovat prezident Miloš Zeman (73).

* Premiér: Andrej Babiš (63, ANO)

* Ministryně financí: Alena Schillerová (54 za ANO)

* Ministr vnitra: Jan Hamáček (39, ČSSD)

* Ministr zahraničí: dočasně bude pověřen řízením Hamáček

* Ministr životního prostředí: Richard Brabec (51, ANO)

* Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál (53, ČSSD)

* Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch (31, za ANO)

* Ministr školství: Robert Plaga (39, ANO)

* Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová (47, za ANO)

* Ministr zemědělství: Miroslav Toman (58, za ČSSD)

* Ministr kultury: Antonín Staněk (52, ČSSD)

* Ministr průmyslu: Marta Nováková (63, za ANO)

* Ministr dopravy: Dan Ťok (59, za ANO)

* Ministr spravedlnosti: Taťána Malá (36, ANO)

* Ministr obrany: Lubomír Metnar (50, za ANO)



Přečtěte si
oldedek
27. 6. 2018 • 12:27

Tady si Zemane asi spustil něco, co tvoje hlava, obrovská jak Belgie, už nedokáže pobrat - ty si vůbec velkej šťastlivec - na co si šáhnul je vod trusu ... Nejsi náhodou kamarád toho našeho všeuměla a zloděje Venci Klausů ?!?

havran2
27. 6. 2018 • 07:37

Jedině nové volby,jinak bude nová vláda za velké H a malé o ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.