Zeman přijal Babišovy nováčky: Buchta od neděle a víno | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeman přijal Babišovy nováčky: Buchta od neděle a víno

Poslední včera dorazil Antonín Staněk.
Poslední včera dorazil Antonín Staněk. (Foto Profimedia.cz)

Čtyři nováčky ve vznikající vládě přijal včera v Lánech prezident Miloš Zeman (73). A snad aby demonstroval, že ke všem přistupuje naprosto stejně, naservíroval jim kromě kávy a vína navlas stejnou buchtu. Zřejmě od včerejška, jak dokazuje fotografie z nedělního setkání s šéfy ANO a ČSSD.

Co s imunitou
Zeman se včera na zámku v Lánech scházel s budoucími ministry po celý den. Jako první přišla na paškál Taťána Malá (36, ANO), která má vést rezort spravedlnosti. Ta prý s prezidentem řešila hlavně odborné záležitosti a před novináři se rozohnila, když přišel na přetřes její dřívější výrok o tom, že by bylo možné odložit vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a premiéra Andreje Babiše (63, ANO) do dalších voleb. „Chtěla jsem otevřít diskuzi o tom, proč existuje institut imunity,“ omlouvala svá slova Malá.
Přesto je tato Babišova obhajoba trnem v oku opozici. Zemanovi však tento prý »nešťastný výrok« tolik nevadí. Po Malé přišla na »pohovor« možná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (63). Odpoledne pak hlava státu přijala ještě Petra Krčála (53, ČSSD), jenž má vést rezort práce a sociálních věcí a jako posledního adepta na ministra kultury Antonína Staňka (52, ČSSD).


Vláda ve středu

Premiér Babiš potvrdil, že v pondělí předal na Hrad seznam navržených ministrů včetně prezidentem odmítaného kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho (40, ČSSD). Prezident vládu jmenuje ve středu v 9 hodin. Jestli Babišova druhá vláda získá důvěru Sněmovny, bude jasné nejspíš 11. července, kdy by o tom měli hlasovat poslanci.

Záhada prázdné židle
Fotografie ze všech čtyř sezení jako by si z oka vypadly. Jako pohoštění meruňkový koláč s drobenkou, sklenka vody, pohár bílého vína a propriety na později servírovanou kávu. Na stejném moučníku si přitom u Zemana pochutnávali už na nedělní schůzce Andrej Babiš (63, ANO) a Jan Hamáček (39, ČSSD). Na snímcích ale upoutá ještě jedna věc. Prostřeno je tu i pro třetího. Čekali snad na náhodného hladového pocestného? Nebo že by nakonec přišel i kouzelník, co udrží novou vládu pohromadě? Nic takového. „Není to žádná záhada. Setkání s kandidáty se již tradičně účastní i pan kancléř,“ napsal Aha! mluvčí Jiří Ovčáček. A proč je účast kancléře nutná? „Pan kancléř má u sebe při těchto schůzkách podkladové materiály pro případ, že by byly vyžádány panem prezidentem,“ osvětlil jeho přítomnost. Proč ale Vratislav Mynář (51) na všech fotkách, kde už prezident i kandidát na ministra usedli, chybí? Zřejmě ještě na poslední chvíli něco na nové ministry sháněl...



Zapšklá Šlechtová: Mám smlouvu s ďáblem
Babiš se kandidátky na ministryni spravedlnosti Taťány Malé včera opět zastal, když řekl, že proti ní běží kampaň. To si ale na sociální síti nenechala líbit končící ministryně obrany Karla Šlechtová (41, za ANO). „Je dobře, když předseda vlády stojí za svou budoucí ministryní a zastává se jí »v mediální kampani«. Rovný přístup ke všem ministrům stejným dílem je jistě na místě. Občas se někteří nehodící opomenou,“ napsala Šlechtová. Později ještě přidala část textu od skupiny The Rasmus, který v překladu zní „Jsem mrtvá, ale žiji, hrála jsem roli, kterou mi přidělili, stále jsem vyhozena z nebes, nejsem v ničem novém, každý den je boj, uzavřela jsem smlouvu s ďáblem!!!!!!...“



Nová vláda, smutná výročí
Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM bude jmenovaná ve středu 27. června v 9:00. Ve stejný den před 70 lety došlo ke sloučení ČSSD s KSČ. V kalendáři je tento den významný jako Den památky obětí komunistického režimu. V tento den totiž byla v roce 1950 popravena Milada Horáková.

S prezidentem v Lánech:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.