S hořčíkem bez stresu: Co o něm asi nevíte...
Hořčík je hned po draslíku druhý nejvíce zastoupený prvek uvnitř všech buněk. Účastní se jako jakýsi partner stovek enzymatických procesů v lidském těle, z nichž mnoho ovlivňuje energetický metabolismus. Více než polovina celkového obsahu hořčíku v těle je v kostech, zbytek se nachází ve svalech, v tukové tkáni, v červených krvinkách a v krevním séru.
Studie provedené v populaci České republiky ukazují, že většina z nás stravou přijímá hořčíku málo, jen asi 80 % doporučené denní dávky.
Nedostatek tohoto minerálu způsobuje:
• častější výskyt vysokého krevního tlaku
• poruchy srdečního rytmu a infarkty myokardu
• aterosklerózu
• cukrovku II. typu
• některé typy nádorů (vaječníků, prostaty a prsu)
První příznaky nedostatku hořčíku
• záškuby očních víček
• noční křeče dolních končetin
Dlouhodobý nedostatek vede
• k většímu riziku osteoporózy u žen.
• ke zvýšené tvorbě kamenů močových cest.
Jak dodržet doporučenou denní dávku
Doporučená denní dávka je 375 mg hořčíku. Co tedy konzumovat?
• 3–6 porcí některé potraviny ze skupiny obilovin, těstovin, pečiva či rýže
• 3–5 porcí (po 100 g) zeleniny
• 2–4 porce (po 100 g) ovoce
• 2–3 porce ze skupiny mléka a mléčných výrobků
• 1–3 porce (po 80 g) ze skupiny masa, drůbeže, ryb, luštěnin a vajec
• 1,5–2 l pitné a minerální vody
Nejvíc hořčíku je v:
• listové zelenině
• ořeších
• celozrnných obilovinách včetně ovesných vloček
Nová studie: Lepší reakce na stres
Výsledky nedávné studie prokázaly, že po 14denní konzumaci minerální vody s vyšším obsahem hořčíku se významně zlepšila reakce organismu na psychický stres a zlepšilo se soustředění a pozornost účastníků studie. Dostatečné zásobování těla hořčíkem zásadně přispívá k fyzickému i psychickému zdraví. Hořčík například předchází únavě, bolestem hlavy, snížení koncentrace a pozornosti, nervové podrážděnosti, depresi.