Setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem: Jednají o osudu lidstva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Setkání Donalda Trumpa s Kim Čong-unem: Jednají o osudu lidstva!

Donald Trump,  Kim Čong-un
Donald Trump, Kim Čong-un (Foto ČTK, Reuters)

Celý svět s očekáváním hledí do Singapuru, kde se už dnes poprvé od konce korejské války setkají americký prezident a severokorejský vůdce. Proč je summit Donalda Trumpa (71) s Kim Čong-unem (34) tak zásadní? Co se na něm vlastně bude řešit? A co znamená pro Česko? Aha! přináší odpovědi na 5 nejzásadnějších otázek.

O co vlastně jde?
Singapurský summit představuje první setkání šéfů historicky znesvářených zemí. Trump a Kim si donedávna nadávali přes sociální sítě, resp. média, letos však severokorejský vůdce otočil a vyjádřil touhu se se svým protějškem setkat. Nedávno poprvé rokoval i s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem (65).
 
O čem budou mluvit?
Hlavním tématem bude úplné jaderné odzbrojení KLDR. Kim prohlásil, že je na něj připraven, USA mu na oplátku slibují bezpečnostní záruky. Trump mj. zváží stažení 28 500 amerických vojáků, kteří jsou od konce korejské války (1953) v Jižní Koreji. A po denuklearizaci by nejspíš zrušil i sankce, které vůči KLDR uplatňuje.
 


Jaký je program?
Schůzka proběhne dnes v 9.00 místního času, tedy ve tři ráno našeho času. Oba státníci si v luxusním resortu Capella na úvod potřesou rukama, další zhruba dvě hodiny stráví jednáním mezi čtyřma očima. Tomu budou přítomni pouze tlumočníci, poté se k nim připojí i jejich poradci.
 
Proč právě teď
Ještě loni chrastil Kim raketami schopnými nést jaderné hlavice, země však podle všeho tvrdě pocítila dopad sankcí. Severní Korea se navíc potýká s dlouhodobou ekonomickou krizí a drtivá většina obyvatel žije v chudobě. Summit pro ni může být cestou, jak z této situace uniknout.

 
Co summit znamená pro Česko?
Mnozí odborníci jsou ohledně jaderného odzbrojení KLDR skeptičtí, ovšem pakliže v něj summit skutečně vyústí, bude to znamenat oddech pro celou východní Asii. A nejen pro ni, severokorejské rakety Hwasong-14 jsou totiž teoreticky schopny doletět do vzdálenosti 10 tisíc km! Mohly by tedy zasáhnout i střední Evropu, kterou od KLDR dělí cca 8 tisíc km.

Kim Čong-un (34)
Nejvyšší vůdce Korejské lidově demokratické republiky
Osobní majetek: 152 miliard Kč
Výška: 1,7 m
Jazyková vybavenost: korejština, angličtina, němčina, francouzština
Vzdělání: vojenská akademie

KLDR:
HDP: 16 miliard dolarů
HDP na osobu: 583 dolarů
Velikost armády: 950 tisíc – 1,1 milionu osob
Počet jaderných hlavic: 13 – 60 kusů


Donald Trump (71)
Prezident Spojených států amerických
Osobní majetek: 76 miliard Kč
Výška: 1,9 m
Jazyková vybavenost: angličtina
Vzdělání: ekonomie

USA:
HDP: 87,5 bilionu dolarů
HDP na osobu: 57 466 dolarů
Velikost armády: 1,282 milionu osob
Počet jaderných hlavic: 1800 kusů


Kdo jsou Kimovi běhající bodyguardi?
Když se Kim Čong-un (34) v dubnu poprvé sešel se svým jihokorejským protějškem Mu Če-inem (65), celý svět šokovala jeho partička bodyguardů, která poslušně běhala kolem jeho auta kamkoliv, kam se diktátor vydal. Není tedy velkým překvapením, že si své věrné hochy s sebou přivezl i na důležité setkání do Singapuru. Kromě vizuální atraktivnosti celého procesí je zajímavé i to, podle čeho jsou bodyguardi vybíráni. Tato skupina totiž musí splňovat ta nejpřísnější kritéria. Nejenže jsou to ti nejlepší bojovníci lidové armády, navíc musejí pocházet z těch nejvěrnějších severokorejských rodin, jež bývají lustrovány v rodokmenu aspoň dvě generace dozadu. Kromě bezchybného původu musejí být zhruba stejně vysocí jako vůdce a neměli by se vzhledově nijak vymykat. Poté, co jsou vybráni jako bodyguardi, podstupují náročný trénink, během kterého zdokonalují bojová umění a střelbu. Při doprovodu vůdce bývají vybaveni zbraní, za jejich největší přednost je ale považován ostříží zrak.

Na video s Donaldem Trumpem se můžete podívat zde:

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.