ČESKÝ UNIKÁT: Psi, kteří vyčichají rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

ČESKÝ UNIKÁT: Psi, kteří vyčichají rakovinu!

Německý ovčák Endy je v hledání rakovinových vzorků téměř neomylný.
Německý ovčák Endy je v hledání rakovinových vzorků téměř neomylný. (Foto Aha!: Karel Janeček, Vítkovická nemocnice)

 Magnetická rezonance a »cétéčko«? V odhalování časných stadií rakoviny jsou psi úspěšnější než moderní přístroje. V Česku cvičí čtyřnohé doktory v Kopřivnici. A výsledky jsou zatím více než slibné: zvířata se téměř nemýlí.

Jak probíhá výchova hafanů, kteří umí rozpoznat časné rakovinu plic a vaječníků? Výzkumná pracovnice Petra Matulová (28) z Českého centra signálních zvířat staví do dřevěného držáku čtyři skleničky. V jedné z nich je na vatovém tamponu vzorek krve od pacienta s pozitivním rakovinovým nálezem. „Tak Endy, vyraz,“ vyzývá německého ovčáka (12), a ten ani jednou nezaváhá! Vzorek vždy najde.

Zdravé obejde
V případě, že dají před Endyho čtyři skleničky, kde je krev zdravých lidí, vrátí se zpět k psovodovi. „Protože výsledky jsou více než nadějné, rádi bychom trénink přetavili do odbornější výzkumné práce. Chceme pomáhat lidem,“ přeje si usměvavá žena.



Začátky v království
První pokusy se psy začaly ve Velké Británii, kde výzkum podporuje stát. „Podle tamních výsledků jsou takzvaní signální psi schopni odhalit rakovinu v časné fázi dříve než moderní přístroje,“ popisuje Matulová.

Ve výcviku 15 psů
Patnáct psů různých ras učí jedenáct lidí. „Potřebujeme vzorky, které získáváme po souhlasu pacientů od lékařů. Úspěšní jsme například u Endyho na 91 procent, což je dosti vysoké číslo,“ pokračuje Matulová.Pokud se bude nadále dařit odhalovat časné fáze rakoviny plic a vaječníků, chtějí přidat nádory prostaty a zaměřit se i na počátky Alzheimerovy choroby. Ještě letos by chtěli mladí genetici publikovat závěrečnou zprávu výzkumu.

Lékař Roubec jim fandí
„Zkoušená metoda výcviku psů může přinést ve screeningu plicní rakoviny nějaký pokrok. Naši pacienti mnohdy chodívají pozdě, proto pomoc už nemůže být tak radikální. Dovedu si představit diagnózy, pro které by mohl výzkum znamenat značný pokrok. Takový pes by mohl procházet nemocnicí a diagnostikovat nové pacienty,“ řekl Aha! Jaromír Roubec, primář plicního oddělení ostravské Vítkovické nemocnice.

Dobrovolníci a jejich svěřenci, které výzkumní pracovníci testují na vyhledávání rakoviny.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.