Rádce Aha!: Čarujeme se zbytky z kuchyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rádce Aha!: Čarujeme se zbytky z kuchyně

Skořápky od vajec obsahují především vápník a poskytnou výživnou zálivku zejména pro pokojové květiny.
Skořápky od vajec obsahují především vápník a poskytnou výživnou zálivku zejména pro pokojové květiny.

Pokojové květiny i rostlinky na zahrádce se s prodlužujícími se dny začínají probouzet k životu a nabírat na síle. A vyžadují také péči. Proč ale utrácet peníze za různá hnojiva, když si je můžete vyrobit doma sami. A stačí k tomu tak obyčejné věci jako třeba zbytky z kuchyně!

Banánová slupka
Slupky od banánů jsou nabité draslíkem, který ocení zejména kvetoucí rostliny, rajčata nebo tykvovité rostliny. Listová zelenina jako salát nebo špenát ho ale moc nemusí. A jak draslík ze slupky dostat? Do zavíratelné sklenice dejte slupku, zalijte ji vodou a zavřete. Nechte odstát 3 dny a pak vodou rostlinky zalijte.

Voda z brambor
Vodu nesolte a brambory vařte ve slupce. Uvařené je vyndejte, vodu nechte vychladnout a okamžitě zalívejte. Nejlepší je použít roztok v poměru polovina vody z brambor a polovina obyčejné vody. Zalévat tak můžete jak pokojové rostliny, tak i zahrádku. Nejenže je voda z brambor měkká, ale je bohatá na škrob a další cenné látky.

Lógr z kávy
Děláte si espresso nebo překapávanou kávu? Pak zbylou mletou kávu nevyhazujte! Vysušte ji a  přidávejte jako hnojivo rostlinám. bohatá na antioxidanty, draslík, fosfor a dusík. Ale pozor, ne každý lógr tak můžete použít. Aby byl účinný, musí obsahovat nějaký kofein, což je dáno tím, jak dlouho se mletá káva louhuje. Čím delší dobu, tím kofeinu zůstává v lógru méně.

Zbytek droždí
Zbyl vám kousek droždí z pečení? Zužitkujte ho! Rozdrobte droždí do vody (na půl litru zhruba půl kostky) a nechte dva týdny kvasit. Roztok pak zřeďte vodou v poměru 1:3 a zalévejte. Zálivka dodá rostlinám potřebné živiny pro zdravý růst.

Vaječné skořápky
Skořápky od vajec obsahují především vápník a poskytnou výživnou zálivku zejména pro pokojové květiny. Jsou výbornou prevencí pro teplomilné rostliny jako rajčata a papriky proti nekróze květního konce plodů. Skořápky roztlučte, dejte do sklenice, zalijte vodou a nechte týden vyluhovat. Jakmile roztok celý využijete, skořápky dejte na kompost.

Nedopité pivo
Nedopili jste pivo, které už zvětralo? Zřeďte ho vodou a zalijte rostliny. Uvidíte, že ho budou milovat! Dodáte jim tak železo, draslík, sodík a fosfor.

Zelený čaj
Je velmi prospěšný pro maliníky, protože obsahuje železo, které maliníky potřebují. Místo abyste čaj po vylouhování vyhodili, usušte ho a využijte jako hnojivo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.