Dvouletá dvojčata Lukášek a Vojta: Ohrožují je rostliny i kaluže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dvouletá dvojčata Lukášek a Vojta: Ohrožují je rostliny i kaluže!

Lukášek (2) i Vojta (2) se narodili s nevyléčitelnou nemocí.
Lukášek (2) i Vojta (2) se narodili s nevyléčitelnou nemocí. (Foto archiv rodiny)

Život plný zákazů! Dvojčata Lukáš a Vojta Fourovi (2) ze Svatavy na Sokolovsku nesmějí do autobusu, chodit venku v dešti a hrozbou je pro ně i pokojová rostlina. Od narození totiž chlapci trpí cystickou fibrózou.

Lukášek a Vojtíšek se narodili předčasně ve 27. týdnu. Hned po porodu oba prodělali několik operací. Lukášek měl nemocné srdce, Vojtíšek se narodil s moc tenkým střevem, které se mu začalo trhat. To byl ale teprve začátek problémů.


Kratší život

Záhy byla chlapcům diagnostikována nevyléčitelná cystická fibróza. „Bylo to těžké období, s manželem jsme z toho byli nešťastní. Snažíme se nemyslet na budoucnost. Užíváme si s dětmi ty dny, co jsou teď,“ popsala maminka Andrea. Nemoc má totiž vliv na délku pacientova života, který může být i o polovinu kratší než u zdravého člověka.

Třikrát denně Vojta s Lukáškem inhalují a následně provádějí dechovou rehabilitaci.


Pozor na bakterie

Velkým nebezpečím jsou pro chlapce bakterie. „Ohrožující jsou pro ně i pokojové květiny, v hlíně je mnoho bakterií. To samé se stojatou vodou. Kalužím venku po dešti se vyhýbáme obloukem,“ dodala maminka. Nemoc také způsobuje poruchu trávení a vstřebávání živin. Kromě trávicích enzymů musí kluci přijímat i vysocekalorickou stravu.

Třikrát denně Vojta s Lukáškem inhalují a následně provádějí dechovou rehabilitaci.

Pomáhají rodinám
Nadace Dobrý anděl shání nejen v Karlovarském kraji rodiny, kterým by mohla pomoct. Pokud máte ve svém okolí rodinu s takto v ážně nemocným dítětem, neváhejte nadaci kontaktovat.


Staňte se Dobrým andělem
Do finanční pomoci se můžete zapojit i vy. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Jako dárce, Dobrý anděl, vidíte příběhy rodin, kterým pomáháte.

Co je cystická fibróza?
Cystická fibróza je dědičné, zatím nevyléčitelné a bohužel smrtelné onemocnění, které postihuje dýchací a trávicí soustavu. V Česku se každoročně s touto nemocí narodí jedno dítě z přibližně 2500 až 3000 narozených dětí, což je celkově okolo 40 až 50 dětí v populaci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.