Velká zpráva o neplodnosti Čechů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velká zpráva o neplodnosti Čechů

Neplodnost trápí v České republice čím dál víc párů a jednou z příčin může být i nemoc s názvem endometrióza
Neplodnost trápí v České republice čím dál víc párů a jednou z příčin může být i nemoc s názvem endometrióza (Foto Aha! – Tonda Tran, archív Terezy Bělinové, Profimedia)

Neplodnost trápí v České republice čím dál víc párů a jednou z příčin může být i nemoc s názvem endometrióza. Záhadná nemoc. Zásadní je, že některé ženy s ní žijí, aniž by se projevila, jiné trpí neskutečnými bolestmi. Často o ní nevědí, dokud nepodstoupí skutečně odborné vyšetření.

Když nemůžete otěhotnět...
Neví se, proč tato nemoc vzniká, a nejde úplně vyléčit. Přesto už roky v Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí pacientkám pomáhají od bolestí i k vysněným dětem. „Když vyšetřujeme neplodný pár, je zásadou, že postupujeme od nejjednodušších vyšetření k těm složitějším. Začíná se spermiogramem muže. To je naprosto jednoduché, nebolestivé vyšetření, které nám odliší, je-li ta příčina na straně muže, či ženy.


Může být samozřejmě kombinovaná, může být na straně obou,“ vysvětlil nám MUDr. Jan Drahoňovský, MBA, vedoucí lékař Centra pro léčbu endometriózy. Zatímco u ženy lze některé příčiny neplodnosti léčit, u mužů bývá jedinou možností umělé oplodnění. „Pak se provádí krevní odběry a vyšetření na infekční onemocnění. Následují trochu invazivnější, jako např. zjištění průchodnosti vejcovodů. Až když nám tato vyšetření nic neřeknou, přicházejí na řadu operační techniky.“

Nejtypičtější příznaky endometriózy
1. Bolestivá menstruace – je varovným signálem zejména u žen, které začaly bolestivou menstruací trpět až v průběhu života, případně se v čase zhoršuje.
2. Bolestivost při pohlavním styku
3. Bolesti při vyprazdňování stolice
4. Bolest břicha při močení
5. Chronická pánevní bolest, která vystřeluje do konečníku, beder, dolních končetin a vsedě se zhoršuje 6. Krev ve stolici či v moči v období menstruace

„Jednou z častých příčin neplodnosti, která je na straně ženy, je právě endometrióza. Kromě ní musíme myslet na celou řadu jiných, od hormonálních poruch přes infekční onemocnění, následky předchozích operací, zánětů. Častý je tzv. tubární faktor, kdy jsou poškozeny vejcovody,“ řekl lékař. Lehčí formy endometriózy postihují pánevní pobřišnici či vaječníky, ty těžší prorůstají do okolních struktur a orgánů - do poševní stěny, stěny tlustého střeva, do močového měchýře, močovodů.

Někdy zasahují až k pánevní stěně a postihují nervy vedoucí malou pánví až do dolních končetin. „Podstatou endometriózy je přítomnost různě velkých ložisek tkáně podobné děložní sliznici mimo dutinu děložní. Jedná se o žlázky s příměsí vaziva, která se vyskytují nejčastěji v dutině břišní, v malé pánvi. Tyto patologické buňky se usadí a zakoření na různých místech malé pánve a dutiny břišní a podléhají pak stejným hormonálním vlivům jako děložní sliznice, tedy vlastně menstruačnímu cyklu. Proto bývají nejhorší potíže v době menstruace,“ zmínil doktor Drahoňovský.

Více si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.