Sošku antické ženy našli na Svitavsku: Kráska ze 2. století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Sošku antické ženy našli na Svitavsku: Kráska ze 2. století!

Takový byl ideál krásy před 2000 lety.
Takový byl ideál krásy před 2000 lety. (Foto: ČTK)

Nádherný poklad vykopal archeolog David Vích. Našel zachovalou bronzovou figurku ženy z antiky, pod zemí ležela od přelomu 2. a 3. století po Kristu.

Zhruba 12 centimetrů vysokou sošku objevil pracovník vysokomýtského muzea při průzkumu v obci Křenov na Svitavsku. Spolu s ní tam našel i zlatou minci, pocházející z 5. století. Vykopal je v místě Trstenické stezky, která bývala součástí evropské kupecké cesty vedoucí z Německa, přes Čechy a Moravu dál na východ až do Orientu. V dávných staletích po ní proudilo zboží jako sůl, kožešiny, otroci a luxusní předměty.

Obětována bohům?
Na otázku, jak se soška a peníz do místa nálezu dostaly, se vzhledem k historii cesty nabízí odpověď, že je tu patrně ztratili obchodníci. Archeolog Vích ale našel jiné vysvětlení. Byly zakopány úmyslně. „S největší pravděpodobností nejde o ztráty, protože s těmito předměty se na sídlištích běžně nesetkáváme. Zřejmě to jsou obětiny vyšším silám, aby nejtěžší úsek cesty byl šťastně překonán,“ uvedl.



Malá prsa, štíhlý pas, silné ruce
Nalezená soška ženy ukazuje ideál krásy v době před 2000 lety. Jednoduše řečeno, je pravým opakem nejznámějšího ztvárněné něžného pohlaví, figurky zvané Věstonická venuše. Zatímco její pravěký autor měl za dokonalou ženu kyprých tvarů, figurka antického původu vypovídá o tom, že její tvůrce si potrpěl na útlou postavu s malými ňadry a půvabný mu připadal krátký silný krk, mohutné paže a obrovské dlaně.

Nejstarší je Věstonická venuše
Pouhých jedenáct a půl centimetru měří nejstarší socha světa – Věstonická venuše. Sošku ženy z období paleolitu objevil tým vědců v čele s archeologem Karlem Absolonem 13. července 1925 v pravěkém ohništi na sídlišti lovců mamutů u Věstonic na Moravě. Ležela rozlomená na dva kusy a zprvu nebylo jasné, že patří k sobě. Až po očištění se ukázalo, že když se přiloží k sobě, dávají podobu ženské postavy. Její stáří je odhadnuto na 29 000 let!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.