Sprchne, ale tropy nekončí: Hrůza pro nás, ale co zvířátka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sprchne, ale tropy nekončí: Hrůza pro nás, ale co zvířátka?

Gorily se nerady koupou, raději dávají předost pořádnému pití. Plnou láhev ředěného džusu vypije Richard na jeden zátah.
Gorily se nerady koupou, raději dávají předost pořádnému pití. Plnou láhev ředěného džusu vypije Richard na jeden zátah. (pro Aha! – Lucie Benýšková, www.rozhlas.cz/odhaleni)

PRAHA – Tropické léto zdaleka nekončí. Podle meteorologů budou vedra na teplotní rekordy útočit ještě minimálně dalších 30 dnů. Tento víkend sice zasáhly některá místa republiky deště a mírné ochlazení, od zítřka má ale opět vládnout výheň.

Tropické léto zdaleka nekončí. Podle meteorologů budou vedra na teplotní rekordy útočit ještě minimálně dalších 30 dnů. Tento víkend sice zasáhly některá místa republiky deště a mírné ochlazení, od zítřka má ale opět vládnout výheň.

Zatímco Jihomoravský a Zlínský kraj nadále bez deštivého oddychu sužuje sucho a riziko požárů, bouřky a deště by měly zasáhnout především Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Středočeský kraj. Může je provázet krupobití a nárazový vítr o síle vichřice. Dnes ráno ještě mohou hladiny na přítocích Berounky a Ohře dosáhnout i 1. stupně povodňové aktivity.
Pak už ale opět přijdou tropy a vydrží minimálně další čtyři týdny. I když se občas nad našimi hlavami stáhnou mraky a přežene bouřka, teploty se udrží kolem 30 °C. Občasné přeháňky přinesou přes den ochlazení jen na 24 °C.

Lékaři tedy nadále doporučují nechodit na slunce přes poledne a dodržovat pitný režim. V současných vedrech a zejména při pobytu na sluníčku radí vypít až 5 litrů tekutin. Z toho by 1,5 litru měly tvořit minerálky, protože doplňují důležité ionty, a to hlavně sodík a magnesium.

Osvěžení potřebují i zvířata

Speciální osvěžovací režim zavedly pro své svěřence zoologické zahrady. Některá zvířata, například opice či lední medvědi, dostávají zmrzlé pochoutky, ovocné či rybí, jiným dopřávají pořádnou sprchu. Tu si s nadšením užívá například šimpanzí tlupa ve Dvoře Králové. Zvláště její vůdce samec Dingo. Baví se tím, že proud vody chytá do pusy a nechává si ji labužnicky stékat po jazyku. Dokud se budou teploty držet kolem 30 °C, sprchování neskončí.

Slon

Doslova miluje sprchování a denně vypije 100 až 150 litrů vody.

Velbloud

Umí snížit nebo zvýšit tělesnou teplotu až o tři stupně, a tak vydrží i v nesnesitelném horku týden nepít. Zato pak naráz vypije až 30 litrů vody.

Lední medvěd

V zoo se osvěžuje koupelí v bazénu s vodou o teplotě kolem 8 °C. Téměř vůbec ale nepije. Jeho zdrojem tekutin je především rybí potrava.

Gorila

Dospělé gorily dostávají v pražské zoo denně navíc, kromě vody z pítka, tři litry buď 100 % džusu ředěného vodou nebo černého čaje.

Pes

V horku vypije asi 100 ml vody na kilo váhy. Takže například třicetikilový labrador spotřebuje zhruba 3 litry tekutiny za den. Pokud se pohybuje na sluníčku, měl by ho páníček namáčet.

Brouci

Raritou v osvěžování jsou někteří brouci. K »pití« využívají rosu. Když ráno padá, postaví se zadečkem nahoru a nechají kapky po sobě stékat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.