Chcete udržet solení v mezích? 7 mýtů o soli!

„Raději hladovět, než jíst neslané,“ praví se ve známé české pohádce. Sůl (chlorid sodný) je nezbytnou součástí našeho organismu, kde udržuje rovnováhu tekutin i krevní tlak. Jenže když je jí moc, způsobuje nebezpečný vysoký krevní tlak. A ten je jednou z nejčastějších příčin smrti! Chcete sůl omezit? Přinášíme 7 mýtů o soli, které vypadají sice logicky, ale vůbec nejsou pravda.
1) Abych byl zdravý, nesmím vůbec solit
Sůl je nezbytná pro řadu tělesných pochodů. Její vysoká hladina sice negativně ovlivňuje krevní tlak, ale zároveň je sůl nezbytná pro správné fungování nervů a svalů. V jídelníčku byste jí měli mít tak akorát.
2) Mořská je zdravější než stolní
Mořská může trochu jinak chutnat a vonět, ale co se týče vlivu na tlak, je na tom úplně stejně jako kamenná sůl. Obě obsahují okolo 40 % sodíku, který je za zdravotní vliv soli zodpovědný.
3) Nesolím, takže sůl nepřijímám
Sůl (sodík) v našem jídle nepochází jen ze slánky. Čtěte proto pozorně nutriční informace na balení. Odhaduje se, že zhruba 75 % chloridu sodného zkonzumujeme v polotovarech, uzeninách, pečivu a dalších průmyslově upravených potravinách.
4) Jíme ji jen v jídle
Sůl (sodík) najdeme i v řadě volně dostupných léků. Kupříkladu v jedné šumivé tabletě aspirinu je okolo 467 mg sodíku, tedy zhruba třetina maximální dávky, kterou na den doporučují lékaři pro udržení zdravého srdce. Přečtěte si pozorně příbalové letáky vašich léků.
5) Neslané není dobré
Tím, že se zbavíte soli a ochucovadel (bujón v kostce, maggi, sojová omáčka), nepřijdete o chuť jídla. Naopak, budete moci experimentovat s přírodní chutí potravin. Jídlo můžete ochutit kořením, bylinkami a citrusy.
6) Mám dobrý tlak, mohu solit, jak chci
Odborníci doporučují snížit příjem soli (sodíku) na 1500 mg denně všem. Ať už mají vysoký tlak, nebo ne. Tlak se totiž přirozeně zvyšuje i s věkem a snížením množství soli ochráníte i své ledviny a další orgány, které větší množství soli poškozuje.
7) Vyhýbám se slanému, takže nejím sůl
I chuťově sladké nebo neutrální (neslané) věci mohou obsahovat velké množství sodíku. Příkladem může být drůbeží maso, sýr nebo pečivo, kde se vysoké množství soli skrývá nejčastěji.