Ruského exšpiona otrávil nervový plyn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ruského exšpiona otrávil nervový plyn

Sergej Skripal
Sergej Skripal (Instagram, Profimedia)

Britští vyšetřovatelé mají jasno: dvojitý ruský agent Sergej Skripal (66) a jeho dcera Julija byli otráveni bojovým plynem! Oba se ho nadýchali v obchodním centru v Salisbury a nyní bojují o život.

O jaký plyn se přesně jednalo, úřady zatím neupřesnily. Britský deník The Guardian ale připomněl, že mezi nejznámější bojové plyny patří VX a sarin. V obou případech se jedná o vysoce toxické látky a jejich příprava je možná pouze ve špičkových laboratořích.

 

 Moskva se mstí
Do styku s bojovou látkou přišel Skripal v neděli. S dcerou o půl třetí jedli v restauraci, kolem 15:45 odešli a ve 16:15 už k jejich bezvládným tělům na lavičce v obchodním centru Salisbury volali pomoc! Policista, jenž jim pomáhal jako první, skončil rovněž v limbu v nemocnici! „Je stále ve vážném stavu, ale ne na jednotce intenzivní péče. Už je schopen i mluvit,“ sdělila včera BBC ministryně vnitra Amber Rudd. Stav agenta a jeho dcery by měl být dál kritický...

Logicky se objevuje podezření, že v akci má prsty Rusko, které se tak svému bývalému agentovi mstí za to, že britské MI6 vyzradil špionská tajemství. Moskva stejně nepochopitelně nařčení popírá…

 

FAKTA: Jak lidské tělo likvidují bojové látky?
* SARIN je čirá kapalina bez zápachu paralyzující nervový systém. Po zásahu přichází bolest hlavy, kašel, dýchací obtíže, zvracení, ale i úzkost a neklid. Postižený má zúžené zornice, křeče v jednotlivých částech těla a následkem obrny dýchacích svalů a zástavy činnosti srdce nastává smrt. V poslední době jej nejspíš proti civilistům užil syrský prezident Bašár Asad.
* VX bývá bezbarvá až nažloutlá tekutina. Do těla se dostává kůží, očima a dýchacími cestami. Zasažený člověk začne nejdříve kašlat, následuje nevolnost, ochromení dýchacích svalů, silné křeče a smrt. Loni jím v Malajsii zlikvidovali Kim Čong-nama (†45), bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una (36).





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.