Dostal horečky, ale chřipka to nebyla: Matěj (13) trpí vzácnou formou leukemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dostal horečky, ale chřipka to nebyla: Matěj (13) trpí vzácnou formou leukemie!

Když najde vhodného dárce, nad nemocí vyhraje.
Když najde vhodného dárce, nad nemocí vyhraje. (Foto: archiv rodiny)

Miluje sport a ze všeho nejvíc fotbal. Obojího se ale musel Matěj Kučera (13) z Miletína na Jičínsku ze dne na den vzdát. Lékaři mu diagnostikovali vzácnou myeloidní leukemii. Rodina i přátele pro něj teď hledají dárce kostní dřeně.

Matěj žije s tatínkem Janem Kučerou (43), který ho po rozvodu dostal do své péče. Život se oběma otočil vzhůru nohama jednoho dne v listopadu roku 2016. „Synovi nebylo dobře a vypadalo to, že bude mít chřipku. To se u lékaře potvrdilo, ale při kontrole mu doktorka navíc nahmatala zvětšenou slezinu,“ začíná vzpomínat Jan Kučera.

2 měsíce doma
Hned je poslala do hradecké nemocnice a po krevních testech je nenechali odejít domů. „Druhý den ráno mi bylo sděleno, že synovi byla diagnostikována vzácná chronická myeloidní leukemie,“ vypráví dál otec. Matěje přeložili na specializované oddělení pražské motolské nemocnice, kde ho čekala další vyšetření. „Syn měl dvacetinásobek bílých krvinek, než by měl mít. Po týdnu byl propuštěn do domácího ošetřování. Dva měsíce jsem s ním musel být doma,“ říká táta.



Není dárce
Užívá pravidelně léky a jeho stav se trochu zlepšil, chodí už i do školy, ale psychicky na tom není dobře. Vyléčit ho může jen transplantace kostní dřeně, vhodného dárce se však v registrech nedaří najít.

Co je myeloidní leukemie
Chronická myeloidní leukemie je zhoubné krevní onemocnění. U dětí je velmi vzácné, onemocní jeden až dva ročně, většinou postihuje lidi kolem 60 let.

Jak nemoc zvládá?
Bojovník Matěj, který chodí do sedmé třídy, zvládá nemoc statečně. Chtěl by se ale vrátit k fotbalu. Byl v něm natolik dobrý, že sbíral ocenění za nejlepšího hráče a střelce v okrese Jičín. Také rád jezdí na kole a plave. Nic z toho však teď dělat nesmí. „Nemoc zasáhla nejenom mě, ale i celou moji rodinu. Všichni mě velmi podporují. Pevně věřím, že nad leukemií zvítězím,“ líčí své pocity Matěj.

Hledá se vhodný dárce
Aby se Matěj uzdravil a mohl se vrátit ke svému oblíbenému fotbalu, musí podstoupit transplantaci kostní dřeně. Jeho tatínek proto pořádá dvě benefiční akce. Budou se tam na základě vzorku krve hledat potencionální vhodní dárce pro Matěje. První se uskuteční 20. dubna od 13 do18 hodin v obci Spořice na Chomutovsku, druhá 27. dubna od 13 do 18 hodin na fotbalovém hřišti v Miletíně. Více se dozvíte na facebookové stránce Matějova šance na život.

Pomoc nejen Matějovi
Matěj je jeden ze stovek nemocných, kterým může pomoci transplantace kostní dřeně. Je-li vám mezi 18 a 40 lety a chcete jim dát naději, přihlaste se do registru dárců kostní dřeně. Více informací na: www.darujzivot.cz nebo www.kostnidren.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.