Vyváží cínové vojáčky do celého světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vyváží cínové vojáčky do celého světa

Největší oblibě se těší Napoleon.
Největší oblibě se těší Napoleon. (Foto ČTK)

Že cínovým vojáčkům s nástupem počítačů a videoher odzvonilo? Kdepak! Pan Jiří Grégr z Velké Bíteše je nejen vyrábí, ale i vyváží do celého světa. Jeho ručně malované skvosty ode dneška vystavuje Muzeum Vysočiny v Jihlavě.

Dělostřelci, husaři i generálové! Ti všichni se »rodí« pod rukama programátora Jiřího Grégra. Jeho firma FGL vyrábí malé figurky z cínu už čtvrt století. Jejími zákazníky jsou hlavně sběratelé, tuzemští i zahraniční. Největší oblibě se těší vojáčci z napoleonských válek a nejvyhledávanější velikost figurek je 54 milimetrů. Vojáčky přitom firma dodává třeba i na Tchaj-wan, nebo do Austrálie, hodně zájemců má z Německa a Francie.

Hurá na Tchaj-wan
Největší oblibě se těší vojáčci z napoleonských válek a nejvyhledávanější velikost figurek je 54 milimetrů. Vojáčky přitom firma dodává třeba i na Tchaj-wan nebo do Austrálie. Hodně zájemců má také z Německa a Francie.

 

Ruční výroba
Miniatury se vyrábějí ručně podle vlastních modelů. „Nechtěli jsme se spoléhat jen na nakoupené formy,“ řekl. Spolupracuje Lacinou či s Petrem Filipem a dalšími. Figurky pak prodává buď bez malby jako polotovary, anebo precizně ručně malované. Na větší plochy používá štětce, někdy se ale barva nanáší dokonce jehlou!

 

Hodiny práce
Ruční výroba je také časově velmi náročná. Jednu z největších zakázek zpracovával pro německého zákazníka, který chtěl 600 postaviček. „Na hodiny se to ani spočítat nedá. Brali jsme to spíš jako určitý styl života,“ řekl Grégr, kterému s výrobou do své smrti vydatně pomáhala manželka Marcela. Nyní má jeho firma jednoho zaměstnance, pro něj samotného je ale výroba figurek spíše odpočinkem.

Taví na sporáku
„K výrobě stačí propan-butanový vařič, plech s formami a zednická naběračka, ve které tavíme cín,“ popsal Jiří Grégr jednoduchost výroby. Samotné odlití figurky je podle něj na celém procesu to nejjednodušší, mnohem těžší je vyrobit model, formu a pak figurku dotvořit barvou.

 

Výstava už dnes
Na 200 vojáčků z výroby Jiřího Grégra je ode dneška k vidění v jihlavském Muzeu Vysočiny. Výstava Svět cínových vojáčků tam potrvá až do 8. dubna.

 

Kdy, kde a za kolik?

 

Kdy: 9. února – 8. dubna
Kde: Muzeum Vysočiny Jihlava
Za kolik: 20 Kč

 

Staletá historie
Vojenské figurky jsou skoro tak staré jako lidstvo samo, archeologové je nalezli třeba v egyptských hrobkách. Vojenští stratégové je používali k plánování vojenských operací. Cínoví vojáčci, jak je známe dnes, se začali vyrábět v 19. století ve Francii. Do směsi se přidávalo také olovo či antimon, díky kterým byla figurka pevnější a odolnější. V roce 1893 výrobci hraček přišli na to, jak figurky vyrobit duté a cínoví vojáčci se brzy stali po celé Evropě neodmyslitelnou součástí všech dětských pokojů obývaných malými kluky!

 

Hrají si dospělí
V dnešní době jsou cínoví vojáčci příliš vzácní, než aby si s nimi hrály děti. Stal se z nich totiž žádaný sběratelský artikl. A to jak z těch starých, tak z nově vyrobených. Cení se hlavně kvalita zpracování, množství a přesnost detailů. Sběratelé si z nich s oblibou staví tzv. dioráma, tedy plastické modely nejčastěji bitevních scén, které se mají co nejvíce přiblížit skutečnosti.

 

Víte, že…

 

… první figurky, které Jiří Grégr z cínu odlil, byly šachy? Jeho manželce šachistce se totiž na dovolené v Itálii zalíbila právě taková sada.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.