Strážníky si spletl s taxi: Skončil se zlomeninou kostí obličeje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Strážníky si spletl s taxi: Skončil se zlomeninou kostí obličeje

Strážník Pavel J. u soudu odmítl, že by zadrženého udeřil.
Strážník Pavel J. u soudu odmítl, že by zadrženého udeřil. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

S pouty na rukou skončil v listopadu 2016 Jan R. (43) po té, co si v opilosti spletl auto ústecké městské policie s taxi. Jeden ze strážníků, Pavel J. (50), ho pak podle obžaloby udeřil do obličeje tak, že mu zlámal kosti. Od včerejška se za to zpovídá u soudu.

Incident se odehrál před jedním z ústeckých barů. Jan R. tam s přáteli oslavoval, pak si šel ven zakouřit. „Měl jsem toho dost, chtěl jsem už domů. Mávl jsem na auto, které jsem považoval za taxi. Asi jsem mu i vstoupil do cesty, byl jsem opilý,“ vypověděl. Mezi ním a strážníky, kteří ho chtěli legitimovat, pak došlo ke konfliktu. Strážníci ho spoutali a přivolali kolegy, aby ho převezli na policii. Obžalovaný usadil Jana R. s rukama spoutanýma za zády do auta, a pak mu podle státní zástupkyně dal ránu loktem do obličeje. Zlomil mu nos a očnici. Jan R. uvedl, že od té doby špatně vidí na jedno oko. Obžalovaný strážník, který u městské policie slouží 27 let, to ale odmítá. „Vyváděl, kopal do sedadla a mlátil hlavou, proto jsem si k němu přisedl natěsno. Rozhodně jsem ho ale nepraštil,“ řekl.


Znalce Miroslav Kůdela však uvedl, že si ale Jan R. nemohl zranění způsobit sám. „Odpovídá přímému úderu, šlo o tupé násilí,“ uvedl. Soud proto včera udělal i vyšetřovací pokus. K budově nechal přistavit služební dacii městské policie, v níž pak oba aktéři společně s figuranty předvedli své verze toho, co se v autě odehrálo.

Strážníkem je dál

Kvůli znaleckým posudkům soud včera hlavní líčení odročil. Strážníkovi, který u městské policie stále pracuje, hrozí za ublížení na zdraví a zneužití pravomoci úřední osoby až pět let vězení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.