Kapitán hokejového nároďáku Erat: VÁŽNĚ CHCEME ZLATO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kapitán hokejového nároďáku Erat: VÁŽNĚ CHCEME ZLATO!

Od kapitána Erata se čekají především body. Před startem olympiády jich měl v nároďáku na kontě 34 v 61 zápasech.
Od kapitána Erata se čekají především body. Před startem olympiády jich měl v nároďáku na kontě 34 v 61 zápasech. (Foto Aha! – M. Sekanina, Sport – M. Beránek a B. Reichová, Profimedia.cz)

Jedině zlato! Takový cíl si před začátkem olympijského turnaje dal Martin Erat (36). A kapitán hokejové reprezentace to myslí smrtelně vážně, nebojí se totiž nikoho. Soupeřů, ani drsné korejské kuchyně!

Martine, hrajete na čtvrté zimní olympiádě v řadě, není to už trošku nuda?

(smích) „Ne! Já se těším na každý velký turnaj. A na olympiádu speciálně! Proto ten hokej hrajeme, abychom se tam podívali. Pro mě to je navíc poslední olympiáda...“

Na předchozí Hry jste byl »vržen« rovnou z kolotoče NHL. Tentokrát jste ale jako extraligový hokejista mohl nasávat olympijskou atmosféru dlouho dopředu. Jaké to bylo?

„Bylo to jiné, úplně jiná atmosféra. Časově to bylo hodně náročné, nemohl jsem třeba trávit tolik času s rodinou. Ale zase jsem si poprvé mohl zkusit naši olympijskou kolekci.“ (úsměv)

Jak se vám líbí?

„Všechno to jsou super věci. Takhle by to mělo vypadat. Líbí se mi hlavně ta bílá a zlatá bunda, že ji můžeme nosit po obou stranách. Ale jinak se přiznám, že mě oblékání vůbec nebaví. Když už jdu nakupovat, tak se nad tím snažím moc nepřemýšlet...“

Takže občas chodíte i v těch starších kolekcích?

„Ty mám někde v bedně v Americe nebo v Čechách... (úsměv) Ale vzpomněl jsem si na ně, když jsem fasoval tu novou kolekci.“

Jak vzpomínáte na vaše předchozí olympiády?

„V Turíně to byla moje první, takže na tu mám speciální vzpomínku, navíc se udělal bronz. Ve Vancouveru to bylo přímo ve městě, což bylo úžasně. A Soči se všichni báli, ale musím říct, že to byla taky úžasná olympiáda!“

Celý rozhovor si můžete přečíst v tištěném sobotním vydání deniká Aha!

Martin Erat (36)

hokejový útočník Komety Brno
Narozen: 29. srpna 1981 v Třebíči
Výška: 183 cm Váha: 91 kg
Přezdívka: Špenát
Kariéra: Zlín (do 1999), Nashville (1999 – 2013), Washington (2013 – 2014), Arizona (2014 – 2016), Brno (od 2016)
Úspěchy: bronz z OH (2006), stříbro z MS (2006), bronz z MS (2012), juniorský mistr světa (2001), mistr ligy s Brnem (2017)
Rodinný stav: Ženatý, s manželkou Věrou vychovávají syna Sebastiana (5) a dceru Victorii Bellu (3)

Co turnaj, to jiný kapitán: Naváže na lídra »Růžu«?

Sedmá olympiáda v historii samostatného Česka a sedmý kapitán hokejového nároďáku. Martin Erat má s kapitánským céčkem na koho navazovat. Zatím nejlépe tahle role sedla v Naganu odepisovanému veteránovi Vladimíru Růžičkovi. Naváže na něj lídr z brněnské Komety?

Lillehammer 1994
Otakar Janecký (57, tehdy 33)
Jeho bilance: 8 zápasů, 2 góly, 5 asistencí
Umístění Česka: 5. místo
V Kristových letech byl z českého mančaftu vůbec nejstarší a také ho táhl. Se sedmi body byl tehdejší útočník Jokeritu Helsinky druhým nejproduktivnějším Čechem (po Jiřím Kučerovi), ovšem na medaili to nestačilo. Samostatná reprezentace na své první olympiádě vypadla už ve čtvrtfinále, když smolně podlehla Kanadě 2:3 v prodloužení. A nepomohl ani Janeckého úvodní gól...

Nagano 1998
Vladimír Růžička (54, tehdy 34)
Jeho bilance: 6 zápasů, 3 góly, 0 asistencí
Umístění Česka: 1. místo
V nároďáku se objevil po dlouhých devíti letech a spousta škarohlídů o »Růžovi«, jenž tehdy hrál pouze extraligu za Slavii, pochybovala. Vláďa se ale ukázal jako správný lídr. Po nevyvedené první třetině čtvrtfinále s Američany si vzal slovo, své věhlasnější spoluhráče sprostě seřval a nastartoval je k legendární jízdě, která na Turnaji století skončila až zlatem!

Salt Lake City 2002
Jaromír Jágr (45, tehdy 30)
Jeho bilance: 4 zápasy, 2 góly, 3 asistence
Umístění Česka: 7. místo
»Džegr« byl jako kapitán až volbou číslo dva, jenže autora vítězné trefy z naganského finále Petra Svobodu na olympiádu nepustil otřes mozku. „Snad nikdo nebude nic namítat, když je kapitánem jeden z nejlepších hokejistů na světě,“ culil se trenérský asistent Růžička. Jágr však v roli tahouna neuspěl. Jediné góly dal v den svých třicátin Německu (8:2) a se spoluhráči balil kufry už po čtvrtfinále s Rusy (0:1).

Turín 2006
Robert Lang (47, tehdy 35)
Jeho bilance: 8 zápasů, 0 gólů, 4 asistence
Umístění Česka: 3. místo
Hecíř to není, spíš pohodář. Přesto ho kouč Hadamczik udělal kapitánem. Lang se však jako lídr necítil. „S céčkem toho moc neuděláte. Mám sice nějakou zkušenost, ale že bych tam rozhodoval nějaké momenty, o to vůbec nejde,“ mával rukou tehdejší útočník Detroitu. Nakonec je ale zapsán jako úspěšný »kápo«. Přestože hráči s trenérem měli vnitřní rozbroje, dovedl Česko k bronzu!

Vancouver 2010
Patrik Eliáš (41, tehdy 33)
Jeho bilance: 5 zápasů, 2 góly, 2 asistence
Umístění Česka: 7. místo
„Správného kapitána dělají zkušenosti, charisma a taky dobré výsledky,“ pravil Eliáš před startem olympiády. První dvě věci splňoval, ta třetí se mu bohužel naplnit nepodařila. Celému týmu se ve Vancouveru moc nedařilo, což vyvrcholilo čtvrtfinálovým vyřazením od Finska (0:2). „Přál bych si, aby přišel nový den a my dostali další šanci. Že to není konec nadějí...“ říkal pak Patrik se slzami v očích.

Soči 2014
Tomáš Plekanec (35, tehdy 31)
Jeho bilance: 5 zápasů, 1 gól, 3 asistence
Umístění Česka: 6. místo
V kabině toho moc nenamluví, proto se téhle kapitánské volbě smáli i jeho spoluhráči z Montrealu. „To by mě zajímalo, jestli česky něco říká, když anglicky moc ne,“ chechtal se kanadský gólman Price. Jenže česká kabina se Plekance zastala. Hlavní prý je, aby byl lídrem na ledě. Tam toho ale Hadamczikova družina moc nepředvedla a ze Soči letěla už po čtvrtfinále s USA (2:5).

Na video s Martinem Eratem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.