Historický a lidový oděv: Obléknout se trvalo hodiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Historický a lidový oděv: Obléknout se trvalo hodiny

Francouzský renesanční oděv v plné kráse. Barvě zlaté se říkalo také lvová. Brokát pochází z Hedvy v Moravské Třebové.
Francouzský renesanční oděv v plné kráse. Barvě zlaté se říkalo také lvová. Brokát pochází z Hedvy v Moravské Třebové. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Kristýny Petříčkové )

Nejen nádherné historické šaty, ale i co se nosilo pod nimi. Tedy důmyslné dobové korzety. To nyní ukazuje muzeum v Napajedlech na Zlínsku na výstavě Oděv v běhu staletí. Oblékání tehdy trvalo i hodiny. A sám se člověk do rób obléci prostě nedokázal.

Nádherné šaty jsou práce Kristýny Petříčkové (37), vedoucí ateliéru Design oděvu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ta se specializuje na rekonstrukce lidových a historických oděvů a jejich doplňků. „Umění má podle mě zprostředkovat krásu a pravdu,“ míní. A proto s láskou tvoří krojové součásti, chloubu našich předků, nebo právě úžasné dobové oděvy. K nim ji dovedla záliba v historickém tanci ve skupině Vere Gratia. Pro sebe i členy ušila už řadu skvostných kostýmů, které obdivují i zahraničí.

Krojem to začalo

Od těch, co to ještě umí, se učila výšivky krojů. „Pak jsem si troufla zrekonstruovat kroj z roku 1914 po prababičce,“ vzpomíná. Zaujalo ji to tak, že mimo jiné následně přispěla k obnově kroje z Mařatic z roku 1890. Nebo šesti slavnostním pokrývkám hlavy zvaných pentlení k vlčnovskému kroji. „Jedno pentlení zabere až 65 hodin ruční práce. Dříve bývalo z hedvábných stuh. Ty už se bohužel nevyrábějí a nové jsou hodně těžké,“ přibližuje.

V historických šatech

Inspiraci hledá v obrazech i tapisériích a pak se snaží o dokonalou oděvní rekonstrukci. Pohybovat se ale v takových šatech není jen tak. „Mají až 10 součástí a člověk se do nich neobleče sám. Na nošení korzetu je potřeba si zvyknout, obzvlášť při tanci,“ popisuje.

Sehnat materiál je věda

„Látky a kovové komponenty objednávám většinou v zahraničí, šperky nechávám dělat na zakázku, skleněné foukané kuličky na pentlení v Podkrkonoší,“ prozrazuje.

Korzety – neviditelné, ale důležité

Byla to nezbytná součást oděvu, která tvořila jeho módní siluetu průběhu několika staletí. „Zpočátku byly vyztužování velrybími kosticemi nebo dřevěnými podporami. V 19. století nastoupila ocelová výztuž a výroba korzetů,“ přiblížila Petříčková. Výstava představuje tyto doplňky z 16. až 20. století.

Oděv v běhu staletí
Kde? Muzeum Napajedla
Kdy? Neděle 14.00 až 18.00 nebo po individuální domluvě
Za kolik? 80 Kč, snížené 40, rodinné 160 Kč



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.