Rádce Aha!: Babské rady na uklízení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha!: Babské rady na uklízení

Zkušenosti našich babiček se mohou hodit.
Zkušenosti našich babiček se mohou hodit. (Foto scom)

Na všechno už máme v domácnosti pomocníky. Ale občas se objeví situace, kdy se neosvědčí. Proto je dobré znát nějaké ty vychytávky nebo nápady našich babiček. Ty si uměly poradit i bez moderních technologií. Zde máte nejzajímavější babské rady, které se vám určitě hodí.

Bez zranění:

Potřebujete zatlouct hřebík, ale máte strach, že se klepnete přes prsty? Jednoduchá pomoc. Použijte řidší hřeben. Mezi zuby zasuňte hřebík a držte za rukojeť. A pracujte už bez obav.

Protiskluzová ramínka:

Jak zabránit tomu, že vám halenky a svetříky kloužou z ramínek? Jednoduše obtočte oba konce ramínka obyčejnou gumičkou. A je po problému.

Tenisky jako nové:

Jsou módní už několik let. Ale jejich bílá gumová část je často špinavá. Na pošpiněná místa naneste starým zubním kartáčkem pastu a vydrhněte hadříkem. Podobně vyčistíte i žehličku.

Voňavá skříň:

Chcete, aby vaše prádlo vonělo? Dejte do šatníku malou otevřenou lahvičku s oblíbenou aviváží. Připevněte ji třeba izolepou, aby se nevylila.

Dálniční známka na skle:

Chcete nalepit dálniční známku nebo samolepku tak, aby šla odstranit bez poškození? Několikrát po sobě ji nalepte na své oblečení a potom na sklo. Na lepu zůstanou miniaturní stopy tkaniny, díky nimž se samolepka bude lépe odstraňovat.

Fénem na prach:

Prach mezi žaluziemi, šprušlemi koupelnového žebříku či mezi staršími radiátory se velmi špatně utírá. Pod radiátor či žaluzie dejte noviny, vezměte do ruky fén. Prach odfouknete na noviny a mastné nečistoty se teplem lépe odstraní hadrem namočeným v saponátové vodě.

Na dřezový odpad jednoduše:

Nekupujte drahé chemikálie na ucpaný odpad. Do dřezu nasypte jedlou sodu nebo kypřicí prášek a zalijte octem. Mastnota se za pár minut rozpustí.

Vaření bez zápachu:

Nemáte ve své kuchyni doma nebo na chatě digestoř, která pohlcuje pachy? Nevadí. Při vaření nechte procházet varem vodu, do které přidejte deci octa a lžičku skořice.

Aby bílá bílá byla:

Bílé ponožky se často zaperou a zešednou. Abyste jim vrátili původní bělost, kupte v drogerii borax (tetraboritan sodný) a do teplé vody nasypte několik lžic. Ponožky v roztoku nechte odmočit tak hodinu a pak vyperte běžným způsobem.

Na stříbro alobalem:

Připravte si větší hrnec a jeho dno vyložte alobalem. Vložte šperky, nalijte vařící vodu, přidejte hrstku soli. Nechte namočené, dokud se šperky nevyčistí.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.