Jednoduchý trik prozradí, jestli jsou baterky nabité | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Jednoduchý trik prozradí, jestli jsou baterky nabité

Kdo je bez viny, ať hodí baterkou
Kdo je bez viny, ať hodí baterkou (Blesk)

Máte doma hromadu tužkových baterií a nejste si jisti, zda jsou nabité? Vkládat je postupně do nějakého přístroje a zkoušet, je zbytečná ztráta času. Stačí ji pustit na stůl a víte to hned! 

Zvedněte baterii do výšky 10-20 centimetrů nad pevnou plochu (stůl, pracovní deska apod.), kladným pólem nahoru. Nechte ji volně spadnout kolmo na desku. Když baterie po dopadu odskočí, výš než kolik sama měří a nepřestává se odrážet několik sekund, je vybitá. Pokud baterie po dopadu jednoduše spadne a zůstane ležet, nebo odskočí jednou a příliš se neodráží, je nabitá.

Může za to fyzika

Uvnitř baterie se nachází gelovitá hmota. U nabité baterie je pružná a tlumí náraz. Jak se baterie vybíjí, gelová pasta tuhne a ztrácí schopnost tlumit náraz. Proto vybitá baterie po dopadu odskakuje.

Natrénujte si oko

Abyste dostali výsledky do oka, srovnejte výšku odskoku testované baterie s výškou odskoku baterie, o které víte, že je nabitá.

Pokud si nejste jisti, zkuste test provést s více bateriemi a porovnat výsledky.

Další tipy na baterky:

Skladujte baterie na suchém místě při teplotě od 10 do 20 °C. Škodí jim vysoké i nízké teploty a rozhodně by neměla zmrznout.

Nepoužívejte baterie s poškozeným obalem.

Vkládejte baterie do zařízení se správnou polaritou.

Po použití baterie ze zařízení vyjměte, zapojené se mohou rychleji vybíjet, i když je přístroj vypnutý (tzv. parazitní odběr).

Jednoduchý trik prozradí, zda jsou baterie nabité:

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.