Filmaři a památkáři se shodli: Tohle je nejhezčí město na Ústecku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Filmaři a památkáři se shodli: Tohle je nejhezčí město na Ústecku!

Náměstí Svobody s budovou radnice a morovým sloupem.
Náměstí Svobody s budovou radnice a morovým sloupem. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Nejen filmaři mají rádi Žatec. Tamní uličky, proslavené největším množstvím a koncentrací historických chmelařských staveb na světě, se líbí i památkářům. Už podruhé ho proto ocenili jako nejhezčí historické město Ústeckého kraje.

Komise oborníků ocenila, že Žatec, který usiluje o zápis na seznam památek UNESCO, věnuje památkovému fondu soustavnou péči. „O vítězství rozhoduje i dokončení velkých projektů, které vyřeší dlouholetou slabinu měst, např. úspěšnou obnovu opuštěných areálů v havarijním stavu nebo řešení stravovacích a ubytovacích kapacit důležitých pro turistickou atraktivitu města,“ vysvětlil Daniel Vágner z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu. Díky tomuto titulu získal Žatec 100 000 korun z programu regenerace a byl nominován do celostátního kola soutěže, jehož vítěz obdrží milion korun.

Turisté najdou ve městě i chmelařský orloj.

Zachraňují balírny a sušárny chmele

Jedinečnost Žatce spočívá v dochovaných památkách spojených s pěstováním, zpracováním a prodejem chmele. Na Pražském předměstí stojí desítky starých chmelařských objektů, sušárny, balírny, sklady, známkovna či pivovar. Část jich je opravena, např. v bývalé balírně chmele na náměstí Prokopa Velikého sídlí Chrám chmele a piva, ve skladu v jeho těsném sousedství je Chmelařské muzeum. Řada objektů ale na opravu ještě čeká.

Žatec milují i filmaři

Ve městě se točilo 200 filmů a seriálů. V Galerii Sladovna nyní vznikla stálá expozice Žatec ve filmu, kde jsou k vidění panely s fotografiemi z natáčení, filmové plakáty, původní scénáře a také některé rekvizity. K těm nejzajímavějším patří dřevěná gilotina z francouzského seriálu Červený Bedrník a kolo, na kterém po Žatci jezdila Barbra Streisandová, když tam natáčela film Yentl.

Nově opravené a zpřístupněné jsou i klášterní zahrady u Kapucínského kláštera. Součástí je i chmelnice s tyčemi, na nichž se zelené zlato pěstovalo v minulosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.