Ušáci pomáhají uzdravit těžce nemocné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ušáci pomáhají uzdravit těžce nemocné

Králík Kájínek je u pacientů velmi oblíbený. Pavlína si přítomnost ušatého kamaráda nemůže vynachválit.
Králík Kájínek je u pacientů velmi oblíbený. Pavlína si přítomnost ušatého kamaráda nemůže vynachválit. (Foto Aha!: Kateřina Moravcová)

Ouško, Jeník nebo Kájínek. To jsou jména nových chlupatých lékařů, kteří pomáhají uzdravit těžce nemocné pacienty oddělení následné intenzivní péče v nemocnici v Ostrově na Karlovarsku.

Zooterapie tu vznikla před několika měsíci díky dobrovolníkům. Pacienti, kteří tu jsou dlouhodobě upoutaní na lůžku, si péči roztomilých ušáků nemohou vynachválit. „Králíček je krásný. Je to pro mě takové milé zpestření,“ zašeptá s obtížemi paní Pavlína. Ta v nemocnici leží po vážném úrazu. Napojena musí být na plicní ventilaci a mluvení jí dělá obtíže.

Nemocné rozmluví
„Králíci pomáhají pacientům navazovat kontakt s vnějším světem a usnadňují jim návrat do společenského života. Většinou pomáhají pacientům, kteří mají řečové problémy nebo nemluví vůbec, a se zvířátky je pro ně tedy mnohem snazší komunikovat než s člověkem,“ vysvětluje primář následné intenzivní péče Igor Ulč, proč přistoupili k tomuto kroku.



Už mají mladé
Králíci ale dávají zdravotnickému personálu zabrat. „Jeník nám utekl z klece a v rohu místnosti si dal rande s králičí slečnou, která za ním rovněž zdrhla. A výsledkem jsou tři malí králíci,“ líčí s úsměvem zdravotní sestřička.

Hledají dobrovolníky
Samotný zdravotnický personál nestíhá o zvířátka pečovat. „Hledáme proto dobrovolníky, kteří by nám s králíky pomohli. Nakrmili je či jim vyměnili podestýlku,“ prosí zájemce dobrým srdcem mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Zooterapie ve špitále v Ostrově: Králíci pomáhají uzdravit těžce nemocné pacienty

Přečtěte si
ad-ga
9. 1. 2018 • 09:19

Hnus a co sterilní prostředí? V nemocnici zvířata? To bych nadšený nebyl, kdyby mi dali do postele králíka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.