Dobrovolní hasiči z Brna nejsou žádní amatéři: Když DOBRÁCI vyjedou k ohni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dobrovolní hasiči z Brna nejsou žádní amatéři: Když DOBRÁCI vyjedou k ohni!

Nejsou to žádní amatéři
Nejsou to žádní amatéři (Foto Aha!: Martin Pekárek, ara)

Bojují s ohněm, sundávají kočky ze stromu, zachraňují při povodních, když vám chytne na plotně guláš, přijedou. Dobrovolní hasiči. Mají svoji stanici stejně jako profesionálové. Přesto za svoje činy odměny nedostávají. Jak pracuje brněnská jednotka, které se lidově říká »Dobráci«?

Po příchodu na stanici Jednotky sboru dobrovolných hasičů v brněnských Husovicích nevypadá nic amatérsky nebo jako v klubu nadšenců, za které je mnoho lidí považuje. Zasedací místnost se pyšní výstavou trofejí, v šatně jsou udržované skříňky, v kuchyňce nenajdete drobek, ve společném pokoji dokonale ustláno a v garáži se blyští opečovávaná auta. I když má místní parta hašení jako koníček (a samozřejmě osobní poslání), bere to všech osmnáct opravdu vážně.

Dvojitý hasič
Nejdéle je »Dobrákem« místní šéf Antonín Pivoňka (55), který tu funguje už od osmnácti let. Má tu výhodu, že bydlí hned vedle stanice a ještě je instruktorem profesionálních hasičů ve škole. Kromě jednoho hasiče z povolání z brněnského letiště mají ostatní ale úplně jiná zaměstnání. Kuchař, elektrotechnik, zaměstnanec nemocnice. Většinou je k místnímu sboru dostala zvědavost. „Šel jsem kolem, viděl jsem auta a říkám, že by to nemuselo být špatné. Zaklepal jsem a jsem tady, už čtyři roky,“ vzpomíná Leoš Žák (27). Stejně jako profíci prošli testy, školením, cvičením, samozřejmostí je fyzická a trestní bezúhonnost. Cvičí každých čtrnáct dní, borci trénují běh do poschodí, do zakouřených budov i vyhledávání osob.



Práce má přednost
Na stanici jsou během nočních nebo víkendových služeb, všední dny ale musí být logicky v práci. Noční mají od pondělí do pátku od 18 do 5 do rána, přes víkend denní. Hlásí se dobrovolně, podle možností, na výjezd je potřeba pět lidí. Neustále ale mají u sebe mobil, a když přijde poplachová sms, záleží na benevolenci zaměstnavatele, zda je k zásahu pustí. Dostávají sice refundace, mnohdy to ale nestačí. „Radši ať nevyjedeme, ale ten kluk ať má práci,“ přiznává velitel.
Důležitý je také čas, za který jsou schopni přijet na stanici. „Když se nedáme dohromady, nikam nejedeme. Jednou jsme volali, že můžeme, ale až tak za půl hodiny. A středisko, že už to nemá cenu. U zásahu je zapotřebí víc lidí na začátku, než na konci,“ vysvětlil Pivoňka. Když jsou ale přímo na stanici, jedná se o minuty. Ovšem záleží na tom, jestli je krajské operační středisko vůbec povolá. „Někdy nás nezavolají dva měsíce a pak za týden dvakrát.“ Záleží na vzdálenosti a závažnosti události. Pokud je nikam nepošlou, na stanici uklízejí a udržují techniku a auta.

Zásahy jako profíci
Z výjezdu nejsou nervózní, naopak se těší. „Baví nás to, tak proč bychom tady měli sedět. Smutné je to, když jedou okolo a vás nepošlou. Nikomu to nepřeju, ale když se něco děje, tak chci být u toho,“ říká Pivoňka. Velitel je daný, i řidiči, kteří jsou zároveň strojníci. Velitel přerozdělí v autě čísla, od 1 po 4 a je pevně dané, které číslo dělá co, takže při zásahu už se nemusí nic říkat. Mnohdy na ně čekají plané poplachy a spálená jídla při vaření, pomáhají ale i při větších požárech. Třeba při tom v komplexu na výrobu a skladování matrací v Brně-Černovicích v roce 2016 zasahovali šest hodin. A ráno zase do práce.
Obětaví nemusí být jen samotní dobrovolní hasiči, ale také jejich rodiny. Narozeniny, Vánoce či Silvestr musí jít v případě nutnosti stranou. A to s vědomím, že nepřijde žádná odměna a je to jejich volný čas. Není proto divu, že současní členové jsou vesměs svobodní. Jakmile totiž přijde vážný vztah, jde většinou stanice stranou.

Hasičská tradice
Sbory dobrovolných hasičů mají dlouhou tradici, první byl založen v roce 1850 v Zákupech na Liberecku. Byl ovšem složen z převážně německých obyvatel. První ryze český vytvořili o 14 let později v Plaňanech.





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.