Pod vodou našli model vesmíru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pod vodou našli model vesmíru!

Velký objev za sebou mají mexičtí archeologové.
Velký objev za sebou mají mexičtí archeologové. (Foto ČTK)

Velký objev za sebou mají mexičtí archeologové, kteří na úpatí sopky Iztaccíhuatl odkryli kamenou svatyni. A ne jen tak ledajakou! Mnozí experti věří, že představuje miniaturní model vesmíru!

K nálezu došlo východně od hlavního města Mexico City. Badatelé se tam vypravili k vulkánu, přesněji řečeno k přírodnímu plesu, které se nachází v nadmořské výšce téměř 4 tisíce metrů. Tam potom na jeho dně objevili kamennou stavbu označovanou jako tetzacualco (v překladu svatyně). Národní úřad antropologie a historie oznámil, že se nedaleko plesa rovněž ukrývaly ozdobné prvky, jež odkazují na boha deště Tlalocoma. Středoamerické mýty o zrodu Země totiž vyprávějí o tom, že v prehistorických vodách žil jakýsi netvor Cipactli, který se rozdělil, čímž vytvořil nebe a zemi. A podle archeologů nález svatyně ztvárňuje právě tuto událost. K magickému efektu pomáhá lom světla ve vodě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.