Nördlingen, bavorský klenot: Asteroid vytvořil diamantové město! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nördlingen, bavorský klenot: Asteroid vytvořil diamantové město!

Mikroskopických drahokamů má být ve městě podle odhadů až 72 tisíc tun.
Mikroskopických drahokamů má být ve městě podle odhadů až 72 tisíc tun. (Foto Getty Images, Twitter )

Když první lidé osídlovali bavorský Nördlingen, mysleli si, že stavějí město na místě vulkanického kráteru. Ale až nedávno se zjistilo, že kameny, ze kterých už od 9. století budovali kostel a první domy, nepocházejí z vulkanické činnosti, ale z vesmíru, a jsou plné mikroskopických diamantů, jichž je dle odhadů až 72 tisíc tun!

Vědci totiž vykoumali, že na místo spadl před zhruba 15 miliony let asteroid a všechno pokryl maličkými diamanty v takové koncentraci, že jde světový unikát. První s asteroidovu hypotézou přišli američtí geologové Eugene Shoemaker a Edward Chao v 60. letech minulého století. Další vědci pak zjistili, že asteroid přiletěl rychlostí 25 km za sekundu a nárazem vytvořil nejen 26 km široký kráter, ale také takový žár, že ze země vybublal uhlík a okamžitě se měnil v maličké drahokamy.

Mikroskopických drahokamů má být ve městě podle odhadů až 72 tisíc tun.

Nejčastěji mají velikost do 0,2 mm, a jsou tak lidským okem prakticky neviditelné. Místní obyvatelé už jsou na své třpytící se město tak zvyklí, že jsou překvapeni současným zájmem turistů. O využití diamantů se vůbec neuvažuje...

Mikroskopických drahokamů má být ve městě podle odhadů až 72 tisíc tun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.