Superúspěch Elona Muska: Poslal do vesmíru kabriolet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Superúspěch Elona Muska: Poslal do vesmíru kabriolet

Falcon Heavy by měl v budoucnu sloužit k dopravě těžkých nákladů na oběžnou dráhu, při vědeckých misích, vesmírné turistice nebo třeba při cestách na Měsíc a na Mars.
Falcon Heavy by měl v budoucnu sloužit k dopravě těžkých nákladů na oběžnou dráhu, při vědeckých misích, vesmírné turistice nebo třeba při cestách na Měsíc a na Mars. (Foto ara)

Před startem netajil obavy, že ostře sledovaná mise jeho přelomového vesmírného plavidla skončí v samém zárodku katastrofou. Jenže exploze, jíž se šéf společnosti SpaceX Elon Musk (46) děsil, se nekonala. Raketa Falcon Heavy úspěšně odstartovala a načala novou éru dobývání kosmu!

Šlo o nejsledovanější »vesmírnou« událost posledních let. Vždyť Falcon Heavy je nejtěžší a nejsilnější raketou současnosti, navíc je dosud nevídaným »slepencem« tří samostatných raket Falcon 9, z nichž dvě už v kosmu byly a úspěšně se vrátily. Obavy z výbuchu však byly plané, Falcon Heavy zvládla svou misi takřka dokonale. Co na tom, že hlavní část nedokázala přistát a zřítila se do moře. Postranní rakety na zem bezpečně dosedly, kolos navíc úspěšně vypustil do kosmu elektromobil Muskovy druhé firmy Tesla, a tak si vizionář může mnout ruce. Vypuštěním (a návratem) Falconu Heavy dokázal, že vývoj zcela znovupoužitelné lodi, která je dalším krokem k pilotovaným expedicím od hlubokého vesmíru, je zase o kus blíž.

Falcon Heavy v číslech

70 metrů je raketa vysoká.
1420 tun váží.
27 motory disponuje.
3 rakety Falcon 9 byly použity k její výrobě.
64 tun nákladu unese.
15 214 kN je její výkon, to je jako 18 Boeingů 747.
8 let trval její vývoj.
23krát už dokázaly jednotlivé rakety Falcon 9 vzlétnout a bezpečně přistát.

Nejrychlejší auto

Musk ví, jak dělat show, a tak do Falconu Heavy nenaložil obyčejný náklad, nýbrž elektromobil Tesla Roadster i s figurínou pojmenovanou Starman podle písně Davida Bowieho (†69). Jeho další hit Space Oddity navíc hrála v autě při startu. „Je to přece hlavně zábava pro lidi,“ vysvětlil s úsměvem miliardář, proč vyslal do kosmu kabriolet. Ten teď bude kroužit na oběžné dráze mezi Marsem a Jupiterem možná i miliardy let. Tedy spíš dokud ho nezničí mikrometeority a radiace. Není divu, že Muskův vtípek dal na internetu vzniknout dalším fórům...

VTIPY

„S rychlostí 39 600 km/h patří Tesle s obrovským přehledem titul nejrychlejšího auta dosud známého vesmíru.“

„Ve filmu Dokonalý trik hrál David Bowie Teslu. Teď hraje Tesla Davida Bowieho. Kruh se uzavřel.“

„Ve vesmíru jezdí víc Tesla Roadsterů než v Česku.“

Co bude dál? Vesmírné závody!

Falcon Heavy by měl v budoucnu sloužit k dopravě těžkých nákladů na oběžnou dráhu, při vědeckých misích, vesmírné turistice nebo třeba při cestách na Měsíc a na Mars. „Od počátku byl navržen tak, abychom nalezli cestu k vysílání lidských posádek na Měsíc a Mars,“ vzkázal Musk, který hodlá zhruba do šesti let poslat člověka na Mars. „Chtěli bychom nové vesmírné závody, protože jsou vážně vzrušující,“ naznačil Musk, že vesmírné expedice už se zdaleka netýkají jen státních agentur typu NASA, ale i těm soukromým, např. společnosti Blue Origin.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.