Procházka Aha! lesem s mykologem: Pořád rostou!
Je sobota 30. prosince, půl deváté ráno. S mykologem Václavem Koplíkem (72) z Ratíškovic vyráží Aha! na houby. Ano, na houby. V lese jsou totiž nyní k mání takové, které nejen výtečně chutnají, ale pomáhají i při mnoha zdravotních komplikacích.
Sotva vyjdeme, na bezu najdeme Jidášovo ucho. „Roste v 90 procentech případů právě na bezu. Houba na omak i tvarem ucho skutečně připomíná,“ poukázal Václav Koplík na dofialova zabarvenou houbu. Jidášovo ucho je drahou pochoutkou, která se dováží letecky z Číny. „Používá se hlavně v pokrmech jihovýchodní kuchyně, tzv. číně. Snižuje hladinu cholesterolu a tlak,“ vyjmenoval přednosti předseda mykologů z Ratíškovic. Na stromě nacházíme i hlívu ústřičnou. Máme štěstí, je sotva metr nad zemí. „Na tuhle houbu si totiž člověk častokrát musí vzít žebřík, roste i ve čtyřmetrové výšce,“ upozornil. „Má podobnou konzistenci jako dršťky, dá se z ní udělat dršťková pro vegetariány,“ usmál se Václav Koptík.
A dá se z nich uvařit lahodná »dršťková«
Recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné (4 porce) podle mykologů z Ratíškovic:
Potřebujete: 0,5 kg hlívy ústřičné 5 ml oleje 2 střední cibule vrchovatá lžíce tmavé jíšky vrchovatá lžíce světlé jíšky kostka masoxu stroužek česneku 2 vrchovaté lžičky mleté papriky lžička pálivé papriky lžička pepře sůl a vegeta podle chuti
Postup: Na oleji orestujeme cibuli, přidáme dobře očištěnou a pokrájenou hlívu, sůl a pepř a podusíme, poté dáme stranou. Do jíšky přidáme mletou papriku, krátce orestujeme, zalejeme vodou, přidáme masox, podušené houby, provaříme. Na závěr dochutíme pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Podáváme s čerstvým chlebem.