Mirka Obrová (42) ze Vsetína: Nohy jí ujel vlak | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mirka Obrová (42) ze Vsetína: Nohy jí ujel vlak

S trenérkou Anetou Inochovskou.
S trenérkou Anetou Inochovskou. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Radost ze života, odhodlání prát se s nepřízní osudu, láska ke sportu a odhodlání. Nic z toho nechybí Mirce Obrové (42) ze Vsetína. Před osmi lety přišla máma tehdy devítiletého syna o nohy. Ujel jí je vlak. Měla mobil u ucha a přehlédla ho... Po úrazu se dostala k atletice a nyní z klání vozí jednu medaili za druhou.

Sportovní Ježíšek jí letos naděloval již před několika dny na Světových hrách vozíčkářů a sportovců s amputovanými končetinami v Portugalsku. „Získala jsem ve své kategorii dvě zlaté medaile za vrh koulí a hod diskem. Bronz za hod oštěpem,“ pochlubila se Mirka Aha!. Uspěla mezi 300 atlety ze 43 zemí. Trénovat jezdí dvakrát týdně do Ostravy. „A dvakrát mířím i do posilovny. Baví mě to,“ řekla spokojeně.

Ke sportu po úraze Mirku přivedla náhoda. „V Olomouci jsem potkala před třemi lety paralympioničku Evu Kacanu. Zeptala se, zda bych nechtěla zkusit atletiku. Já kývla a za pár týdnů už jsem závodila. Moc mě to chytlo,“ vzpomínala. A protože není profesionální sportovkyně, musí si vše platit sama. „Jsem moc vděčná, že mě můj zaměstnavatel Austin Detonator umožnil pracovat i po úraze. Jinak bych nikam nemohla jezdit. Jen toto mistrovství přišlo na 30 tisíc,“ řekla. A to loni přivezla medaile i z Dubaje a Itálie. A jaký má sen? „Účast na paralympiádě v Tokiu v roce 2020 a naučit se anglicky. Kdyby mně ji někdo tak dokázal nalít do hlavy,“ smála se.

Osudný festival

Život se Mirce Obrové zcela změnil na oblíbeném rockovém festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. „Hrála hudba a já s mobilem na uchu kráčela po kolejích. Srazil mě vlak. Osm měsíců jsem strávila po špitálech. Lidi okolo byli ale tak fajn, že mě nenapadla jediná černá myšlenka. O syna se starala rodina,“ vzpomínala. Levou nohu nemá, pravou jí amputoval vlak pod kolenem. Používá protézu. Na festival ale nezanevřela. Jezdí tam dál s přítelem Petrem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.