Bývalý strojař z Rudic: Postavil 5 metrový betlém | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bývalý strojař z Rudic: Postavil 5 metrový betlém

Jan Vysloužil u svého díla. Postavičky vyřezává z lipového dřeva.
Jan Vysloužil u svého díla. Postavičky vyřezává z lipového dřeva. (Foto Aha! – Jana Gogová, Jan Čada)

Na začátku byly jesličky s několika postavami. Dnes, po pěti letech, je to mechanický betlém, kde se 121 vyřezávaných figurek velmi důmyslně hýbe. Když Jan Vysloužil (70) z Rudice u Luhačovic zmáčkne vypínač, přechází každého zrak.

Úžasné jsou stavby i postavičky z lipového dřeva, ale snad ještě více udiví fakt, jak dokonale dokázal sladit jejich pohyb. Při práci musel být precizní a přesný. „Mám tu dřevěné hřídelky, ložiska, kola, řemeničky, vačky a mnoho dalších věcí, využil jsem toho, že jsem původně strojař,“ odhaluje tajemství úspěchu a skromně doplňuje: „Rozhodně nejsem řezbář, na to jsou jiní mistři.“ Třebaže by mu jeho zručnost mohli všichni závidět.

Pracuje jen v zimě

„Figurky i další doplňky dělám vždy jen v zimním období. Když sednu do dílny, trvá mi výroba jedné podle vlastního nakresleného návrhu nějakých pět hodin. Biblických postav už je dost, tak teď přidělávám jiné. Naposledy třeba lázeňského šviháka z Luhačovic, pošťáka, ženicha, prostě lidi – tak, jak je vídám kolem sebe,“ popisuje.

Domů se nevešel

Jedinečné dílo je ze tří dílů, letos narostlo o celou třetinu a na délku má přes pět metrů. S velkým betlémem vzniká »malý« problém. Totiž kam jej postavit, aby se na něj mohli kdykoliv, nejen v předvánočním a vánočním čase, přijít podívat místní i návštěvníci obce. „Celý jej teď máme v jedné místnosti na obecním úřadě, potom musíme rozhodnout. Buď tu krásu umístíme v budově bývalé školky, anebo na faře, která ale potřebuje rekonstrukci, tak uvidíme,“ nastiňuje starosta obce Ladislav Kolařík (62).

VIDEO: Postavičky jsou z lipového dřeva.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.