Krýzovy jesličky prochází rekonstrukcí: Betlém rozeberou do šroubku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krýzovy jesličky prochází rekonstrukcí: Betlém rozeberou do šroubku!

Pohled na Krýzovy jesličky zepředu. V pravé části je betlém již odkrytý a odhaluje mechanismus, který se skrývá za kulisami.
Pohled na Krýzovy jesličky zepředu. V pravé části je betlém již odkrytý a odhaluje mechanismus, který se skrývá za kulisami.  (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Největší lidový pohyblivý betlém na světě, Krýzovy jesličky, projdou generálkou. Po 50 letech byl odkryt jejich unikátní mechanismus, který Tomáš Krýza (†80) sestavil doma na koleně.

Dnes už by to asi nikdo nedokázal. Takový je názor odborníků na unikátní dílo punčochářského mistra, sestavené z různých cívek, drátků, špagátů a koleček. „Byl to samouk, vše vyráběl metodou pokus – omyl. Vzal kousek toho a kousek toho, použil vše co se mu hodilo a co našel doma.

Je tam třeba upravená špulka od nití, váleček na nudle, kus kolovrátku či součástky šicího stroje,“ vypočítávala etnografka Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová. A právě tento labyrint koleček a táhel, který pohání přes sto postaviček, začali restaurátoři opravovat. „Některé části už nefungují a další napadl červotoč,“ vysvětlila Zvonařová.

Restaurování na etapy

Zrestaurovat jesličky je kvůli rozlehlosti díla velmi složité. „Léta jsme se snažili domluvit opravu s restaurátory, kterých je v Česku velmi málo. Není ale možné, aby někdo přijel a celý betlém si odvezl do dílny. Nebo se na tři roky přestěhoval do Hradce. Proto jsme nakonec rozhodli, že betlém po etapách opraví naši konzervátoři. Znají ho nejlépe,“ prozradila etnografka muzea.

Jesličky v číslech

*přes 60 let vyráběl Krýza svůj betlém
*vystavěl ho na ploše 60 metrů čtverečních
*skládá se z 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž 133 se pohybuje
*od roku 1935 jsou Krýzovy jesličky vystaveny v jindřichohradeckém muzeu
*měří 17 metrů na délku, šířka a výška je 2 metry

Kdo byl autor

Jindřichohradecký měšťan a punčochářský mistr se narodil 13. prosince 1838 a zemřel 31. května 1918. Jako dítě byl okouzlen strýčkem, který vyráběl svůj betlém. Už ve svých devíti letech údajně prohlásil, že on postaví betlém ještě větší a krásnější. V osmnácti se pustil do práce a svému slovu dostál.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.